Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-03-09

Förbättra din sömn med vetenskapliga råd

Sömnen är oerhört viktig för vår hälsa. Brist på sömn kan leda till stress, övervikt, försvagat immunförsvar och hjärtsjukdom.
 
Förbättra din sömn med vetenskapliga råd

Fotograf: sund.nu

Om du har problem att somna, sover oroligt eller för lite kan de löna sig att ta del av dessa vetenskapliga råd för bättre sömn:
 
Se till att få dagsljus
Det är viktigt att vara utomhus och få naturligt solljus under dagen. Det bibehåller den naturliga sömnrytmen och du får bättre sömn. Ta för vana att ta en lunchpromenad så får du en dos dagsljus.
 
Undvik koffein och alkohol
Alkohol och koffein har en negativ inverkan på sömnen. Koffein sent på natten stör dygnsrytmen även långt efter intag. Om du är känslig ska du undvika koffein efter klockan 17 för att sömnen inte ska påverkas. En studie från 2013 visade att 400 milligram koffein sex timmar före sänggåendet kan minska sömn med en hel timme. Alkohol kan göra det lätt att somna, men sömnen blir sömnkvaliteten blir sämre och man sover färre timmar.
 
Rätt temperatur
Sov varken för varmt eller kallt. Vi sover bäst om huden har en temperatur på mellan 25 och 30 grader. En riktlinje är att sova i ett svalt rum med ett varmt täcke.
 
Undvik hård träning sent
Att träna för hårt nära inpå att du ska sova är inte så bra för sömnen. Det frigör adrenalin som håller dig vaken.
 
Bort med tekniken
Se till att vara fri från det blåa ljuset som mobiltelefonen, datorer, ipads och TV:n utsöndrar någon timme innan du lägger dig. Det konstgjorda blå ljuset hämmar produktionen av sömnhormonet melatonin och stör därmed din naturliga sömn.
 
Det är inte bara det blå ljuset som påverkar utan även vad du tittar på innan du ska sova, till exempel stimulerar nyheter, deckare eller en spännande bok vår hjärna och gör det svårare att somna. En studie från 2016 visade att mediekonsumtion före sänggåendet ledde till mindre sömn och att surfa på internet och lyssna på musik var dåligt för sömnen.
 
 
Källa: Birgitte Kornum, sömnlaboratoriet vid Rigshospitalet i Glostrup, Danmark
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel