Skribent: Tina Fallgren
Publicerad: 2012-03-24
Skydda ögonen mot solens UV-strålning
Så snart vinterslasket börjar försvinna och solen breder ut sig över himlen så åker alla solglasögon fram ur sina fodral igen, i olika former, prisklasser och av olika anledningar – snyggt, praktiskt eller både och. Men frågan är om det är någon skillnad på billiga och dyra glasögon när det kommer till skydd?

Fakta:
Två vanliga ögonsjukdomar med koppling till solens UV-strålning 1. Gula fläckenGula fläcken är ögats centrala del av näthinnan där vi har den skarpaste synen, därför märker vi också snabbt av förändringar just där. Sjukdomen finns i två former, torr respektive våt och det finns idag bara medicin mot den senare. Det som händer när man drabbas av sjukdomen är att syncellerna sakta bryts ner och med det även din syn. Man räknar med att runt 350 000 personer idag har någon form av gula fläcken, eller makuladegeneration som det också heter. Det är som vanligast att man drabbas i högre ålder och de flesta som drabbas är över 60 år. Symptom på att du har fått makuladegeneration är att det kan uppstå bildförvrängning eller en suddig fläck i synfältets centrum. Du kan förebygga sjukdomen genom att inte röka, hålla en bra nivå på blodtrycket, hålla vikten och äta mycket frukt, grönsaker och bär. Samt givetvis att skydda sina ögon mot starkt solljus. Grå starrÄven grå starr är något som oftast drabbar äldre. Linsen bryter ljusets strålar för att skapa en skarp bild på näthinnan. När linsen blir grumlig så försämras synen och då har man fått grå starr. Andra symptom på grå starr är att konturer och färger blir svagare, du blir lättare bländad och du kan få dubbelseende. Grå starr kan man operera och är en av de vanligaste operationstyperna i västvärlden.
Läs mer om gula fläcken och att skydda ögonen mot solen:
Gula fläcken-sjukan kopplad till hjärtinfarkt och stroke>> Lutein minskar risken för hjärtinfarkt och åldersförändringar i gula fläcken>> Skydda ögonen i sommar>>
Kommentarer på denna artikel
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel