Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-03-19

Bäst före-datum och sista förbrukningsdag - vet du skillnaden?

Sex av tio vet inte skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag på livsmedel.
 
Bäst före-datum och sista förbrukningsdag - vet du skillnaden
Osäkerheten kan bidra till att mycket mat slängs i onödan.
 
Enligt en tidigare undersökning av Konsumentföreningen Stockholm råder förvirring kring märkningar och 62 procent vet inte skillnaden mellan bäst före datum och sista förbrukningsdag.
 
Märkningen bäst före-dag är en rekommendation från tillverkaren och det går oftast att äta livsmedlet flera dagar till om det har förvarats rätt.
 
Sista förbrukningsdag innebär däremot att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet passerat.
 
Tips för att slänga mindre mat:
 
• Planera dina inköp.
 
• Undvik impulsköp, t ex ’’tag 3 betala för 2’’.
 
• Undvik storförpackningar av färskvaror.
 
• Förvara maten på rätt sätt.
 
• Laga mat på rester.
 
• Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal.
 
• Laga lagom mycket mat.
 
• Gör matlådor av överbliven mat.
 
• Gör veckomatsedel och utgå från det du har hemma.
 
• Rekommenderad temperatur: Kyl +2 – 5°, sval +6 – 12°, frys -18° eller kallare.
 
• Lita på dina sinnen. Lukta och smaka innan du slänger. Observera att detta inte gäller känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax och livsmedel märkta med sista förbrukningsdag.
 
• En grönsak som inte är tillräckligt snygg för en sallad kanske kan platsa i en paj, eller en wok?
 
• Förvara brödet i plastpåse i rumstemperatur. Det åldras snabbare om du har det i kylen.
 
• Tina den frysta fisken i mjölk så smakar den som färsk.
 
• Förvara potatis mörkt och svalt och inte tillsammans med lök. Potatisen är känslig för lökens etylengas.
 
• Nötter och frön ska nästan alltid förvaras i kylskåp. Undantaget är cashewnötter som klarar sig i 8-12° C. Pekannötter och valnötter behöver bara förvaras i kylskåp om de är skalade.
 
• Fett härsknar även i frysen. Det gör att frysta feta livsmedel har kortare hållbarhetstid jämfört med magra. Det gäller alla livsmedel med fett.
 
• Kyl ner din mat snabbt. Stora mängder kan kylas ner i kallt vattenbad alternativt ställas ut på balkongen om det är kyligt ute. Bakterier växer snabbt i mat som svalnar långsamt.
 
• Kokt pasta, ris och bönor går bra att frysa.
 
• Kött som förvarats i obruten kylkedja från butik till matlagning, luktar fräscht och inte är kladdigt på ytan, går att tillaga även efter bäst före-datum.
 
• Köttfärs, grytbitar och skivat kött ska frysas in i platta, tunna paket. Tina långsamt i kylen för att förhindra att köttsaften rinner ut.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel