Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-03-21

Växtsteroler minskar risken för hjärtinfarkt

Ett högt intag av naturligt förekommande växtsteroler ger lägre risk för hjärtinfarkt.
 
Växtsteroler minskar risken för hjärtinfarkt
Växtsteroler finns naturligt i alla livsmedel från växtriket. Eftersom växtsteroler blockerar tarmens upptag av kolesterol i tarmen har de ända sedan 1950-talet använts för att behandla förhöjda kolesterolvärden.
 
En svensk avhandling visar att personer som äter mycket växtsteroler har upp till 24 procents lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt. I studieunderlaget har totalt 77.000 personer ingått.
 
Resultaten visar att personer med ett högt intag av växtsteroler i genomsnitt hade tre procent lägre kolesterolvärde jämfört med de som hade ett lågt intag.
 
Analyserna har tagit hänsyn till andra faktorer som påverkar kolesterolvärde och risk för hjärtinfarkt, till exempel ålder, BMI, intag av mättat och omättat fett, alkoholkonsumtion, rökning, fysisk aktivitet, kolesterolsänkande medicinering och hos kvinnor även menopausal status.
 
 
Källa: Sahlgrenska akademin
 
 
Fakta:
Livsmedel med mycket växtsteroler
Växtsteroler finns i alla vegetabilier. De högsta halterna finns i bland annat
 
Majsolja
Rapsolja
Olivolja
Broccoli
Margarin
Nötter
Vetegroddar
Havre- och vetekli
Råris
Pumpafrön
Sesamfrö
Blomkål
Tomat
Avokado
Äpplen
Blåbär
Brysselkål
Rågbröd
Sparris
Bönor
Linser
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2018-03-28 01:33:58 - Allison Howarts
allisonhowarts101@gmail.com
Hej jag är ute för att sprida denna goda nyheter till hela världen om hur jag fick min man tillbaka. Jag blev galen när min man lämnade mig för en annan kvinna förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för profeten Okona stor budbärare till det orakel som han tjänar, berättade jag mitt problem för profeten Okona om hur min man lämnade mig. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe var jag kommer att få mitt hjärta längtan utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter det hade gjorts. Under de närmaste 2 dagarna ringde min man jag på telefonen och sa förlåt för att bo mig förut. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta för hela världen hur profeten Okona hjälper mig att ge mitt hjärta begär. Om du behöver någon form av hjälp kontakta profeten Okona på följande e-postadress: prophetokona@gmail.com eller WhatsApp på +2348069032895 Han kastade också så många stava som,
(1) Om du vill ha din ex tillbaka.
(2) du behöver inte skilsmässa i ditt äktenskap.
(3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
(4) Du vill ha botemedel mot dödliga sjukdomar
(5) Om du vill ha ett barn.
(6) Du vill vara rik.
(7) Du vill knyta din man och hustru för att vara din för evigt.
(8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
(9) du vill ha en fru / make
 
Kommentera denna artikel