Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-04-18

Sesamfrö innehåller mycket näring

Piffa till salladen eller smoothien med lite sesamfrö och genast så har du optimerat din kost med en mängd nyttigheter.
 
Sesamfrö innehåller mycket näring
Sesamfrön kommer från en orientalisk växt som heter sesam.
 
Växten härstammar från Indien där den i begynnelsen ansågs symbolisera odödlighet. Idag odlas växten även i Kina, Mexiko och Afrika.
 
Sesamfrö finns i en mängd olika färger som svart, vitt, gult och rött. Näringsinnehållet kan variera men generellt innehåller oskalat sesamfrö mer mineraler än skalat. Fröna innehåller även två unika ämnen: sesamin och sesamolin.
 
Lignaner och fytosteroler
Sesamin och sesamolin är en sorts nyttiga fibrer som kallas lignaner. Lignaner är mest känd för att i studier visat sig ha en kolesterolsänkande effekt och för att förhindra högt blodtryck. Ämnet Sesamin kan även skydda levern från oxidativ skada medan sesamolin har anti-inflammatorisk verkan.
 
En annan intressant ingrediens är Fytosteroler. En slags föreningar som finns i växter och har en kemisk struktur som liknar kolesterol. I tillräckliga mängder tror man att fytosteroler kan minska blodnivåerna av kolesterol, stärka immunsvaret och minska risken för vissa cancerformer.
 
I en tidigare publicerad studie tittade man på innehållet av fytosteroler i vanliga amerikanska nötter och frön och kom fram till att sesamfrön innehöll mest fytosterol. De innehåller i snitt 410 mg per 100 gram. Svarta sesamfrön innehåller mer fytosterol än vita.
 
Gott om näring
Det finns gott om näring i de små fröna. Näringen frigörs när man tuggar på dom oskalade fröna eller när dom krossas. Mixa en tahini eller ta en matsked i din smoothie så frigörs näringen. Tänk på att förvara skalade frön i kylen efter öppnandet eftersom de annars riskerar att härskna.
 
Några av de näringsämnen som sesamfrön innehåller är
- E-vitamin
- Enkelomättat fett inklusive omega 6
- Kalcium
- Magnesium
- Zink
- Selen
- Vitamin B1 och B5
- Koppar
- Mangan
- Fosfor
- Järn
 
Näring i form av B-vitamin stärker nervsystemet och hjälper kroppen hantera stress. Kalcium och magnesium är bra för skelett och hjärta medan fiberinnehållet hjälper till att rensa tarminnehållet.
 
Sesamfrön anses även bra för huden då innehållet av zink hjälper till att producera kollagen. Kollagen ger huden elasticitet och fasthet samt hjälper till att reparera hudskador.
 
Innehållet av koppar anses främja leder, blodkärl och benhälsan. En iransk studie med 20 deltagare såg förbättringar på knäartros vid intag av sesamfröpulver regelbundet.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2018-04-19 11:07:13 - Camila Rodela
camilarodela360@gmail.com
Hej vänner jag heter Camila Rodela och jag är från Michigan, United State. Jag är här för att vittna om DR.OGAGA &8203;&8203;KUNTAs goda verk i mitt liv. Min man och jag har varit gift i 27 år med två barn. Bara för två år sedan kom allting till slut. Jag ville ha min man tillbaka och jag bad honom men han lyssnade aldrig, så jag stötte på flera vittnesmål om denna speciella stavningskastare. Några människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och också stava för att få ett bra betalt jobb så vidare. Han är fantastisk, jag kom också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Vera, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin ex älskare och i slutet av sitt vittnesbörd släppte hon sin email.After att ha läst alla dessa bestämde jag att ge honom ett försök. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. Och han berättade för mig vad jag behöver göra, jag gjorde det och min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi var ännu lyckligare än någonsin tidigare DR.OGAGA &8203;&8203;KUNTA du är en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man. Om du har något problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskastare, prova honom när som helst, han är svaret på dina problem. Du kan kontakta honom via email: ogagakunta@gmail.com och få dina problem att lösa mig. Han kan lösa följande problem och mycket mer.
(1) OM DU VILL DIN EX-BACK
(2) DU ÖNSKAR ATT KONVINTERA DIN HUSBAND FÖR ATT STOPPA DIVORNET
(3) DU ÖNSKAR ATT FRAMFÖRAS I DIN KONTOR
(4) DU ÖNSKAR MÄN OCH KVINNER ATT KÖRA FINNA DIG ATTRAKTIVA
(5) OM DU ÖNSKAR ATT TÄNKA EN BARN
(6) du vill vara rik
(7) DU ÖNSKAR DIN HUSBAND FÖR ATT ÄLSKA ENDAST DIG FÖR RESTEN AV HANS LIV
(8) DU BEHÖVER GOD LUCK SPELL
(9) DU BEHÖVER EN LOTTERIPELL
(10) DU BEHÖVER EN JOBB
 ogagakunta@gmail.com
 
Kommentera denna artikel