Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-05-01

Rödbetsjuice förbättrar hjärnans effektivitet

Genom att dricka rödbetsjuice innan träning kan vi föryngra hjärnan visar ny forskning.
 
Rödbetsjuice förbättrar hjärnans effektivitet
I studien ingick 26 män och kvinnor som var 55 år eller äldre. Vid studiens start var de inaktiva, hade högt blodtryck och åt medicin för högt blodtryck.
 
Under den sex veckors långa studien fick de rödbetsjuice tre gånger i veckan. De drack rödbetsjuicen, som innehöll 560 mg nitrat, en timme innan de tränade i måttligt tempo. Träningen bestod av 50 minuters promenad på ett löpband.
 
Rödbetor innehåller en hög nivå av nitrat, som omvandlas till nitrit och sedan kväveoxid vid konsumtion. Det ökar blodflödet i kroppen och flera tidigare studier har visat att det kan förbättra träningsförmågan hos människor i olika åldrar. Att kombinera rödbetsjuice med träning ger ännu mer syre till hjärnan och skapar en utmärkt miljö för att stärka hjärnan.
 
Halva gruppen fick rödbetsjuicen Beet-It Sport Shot och den andra hälften fick Beet-It med minimalt innehåll av nitrat.
 
Innan de började testen hade båda grupperna liknande nivåer av nitrat och nitrit i blodet. Efter att man druckit rödbetsjuicen så hade gruppen som fick det högre nitratinnehållet mycket mycket högre nivåer av nitrat och nitrit än placebogruppen efter träning.
 
- Vi visste att det finns ett antal studier som visat att träning ger positiva effekter på hjärnan. Men det vi visar i den här korta träningsstudien med äldre vuxna är att jämfört med bara träning, så resulterade motion med tillskott av rödbetsjuice till att hjärnans kapacitet förbättrades till en nivå som du ser hos yngre vuxna, säger forskaren W. Jack Rejeski vid Wake Forest University.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel