Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-02-26

Mat som minskar risken för hjärtsjukdom

Genom att äta mer fisk, frukt och grönsaker så kan man minska risken för hjärtsjukdomar med upp till 33 procent.
 
Mat som minskar risken för hjärtsjukdom
Forskare vid Kings College i London ville studera effekter av en kostförändring på riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom.
 
I studien ingick friska män och kvinnor i åldern 40-70-år. De följde en diet baserad på hälsorekommendationer istället för en traditionell brittisk kost. Man kontrollerade deras blodtryck, kärlfunktion och riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar.
 
Studien pågick under 12 veckor och testgruppen jämfördes med en kontrollgrupp som åt traditionell brittisk kost.
 
Gruppen som åt hälsosam kost åt fet fisk en gång i veckan, mer frukt och grönsaker, fullkornsprodukter, bytte mejeriprodukter med hög fetthalt mot mejeriprodukter med låg fetthalt.
 
De rekommenderades att äta magert kött och begränsa sitt intag av tillsatt socker och salt samt att byta tårtor och kakor mot frukt och nötter. De skulle även använda matolja med hög andel enkelomättat fett istället för mättat fett.
 
Forskarna mötte specifika biomarkörer i blod och urin för att försäkra sig om att dieten följdes. Deltagarna fick även föra kostdagbok. Mätningen av biomarkörer visade bland annat att fiberintaget ökade och saltintaget minskade. Mängden socker var i princip oförändrad och anledningen var att fruktintaget ökade.
 
Testgruppen gick ner 1,3 kg medan kontrollgruppen ökade med 0,6 kg efter 12 veckor. Testgruppen förbättrade sitt blodtryck, sänkte det genomsnittliga antalet hjärtslag/minut och förbättrade sitt kolesterol. Däremot märkte man ingen förändring i markörer för insulinkänslighet.
 
Sammantaget konstaterade studien att friska män och kvinnor i åldern 40 och över som anpassar sin dagliga kost för att möta nuvarande brittiska kostråd minska sin risk för hjärtsjukdomar med upp till en tredjedel.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel