Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-04-22

Hjärnan mår bra av olivolja

Kallpressad olivolja innehåller en specifik ingrediens som skyddar hjärnan mot kognitiv nedgång.
 
Hjärnan mår bra av olivolja
Olivolja förekommer flitigt i Medelhavskosten och en ny studie visar att kallpressad olivolja skyddar minnes- och inlärningsförmågan genom att minska bildning av plack som senare kan leda till Alzheimers sjukdom.
 
- Vi fann att olivolja minskar hjärninflammation men främst aktiverar en process som kallas autophagy. Det är en process där celler bryts ner och rensar bort intracellulärt skräp och toxiner, som annars bidrar till nervcellsdysfunktion som kan leda till Alzheimers sjukdom, säger professor Domenico Praticò.
 
Tidigare studier har visat att olivolja är en bidragande nyttig ingrediens i Medelhavskosten. Nu ville forskarna undersöka förhållandet mellan olivolja och demens.
 
Man använde särskilda möss framavlade för att senare utveckla Alzheimers. Mössen delades in i två grupper, en grupp fick kosten berikad med kallpressad olivolja och den andra fick vanlig kost utan olivolja. Olivoljan introducerades i kosten när mössen var sex månader gamla och innan symtom på Alzheimers sjukdom börjat dyka upp.
 
Till en början märktes ingen skillnad mellan försöksdjuren. Men vid 9 och 12 månaders ålder såg man att de möss som fått olivolja hade betydligt bättre resultat på test för arbetsminne, rymdminne och lärande förmågor. När man undersökte hjärnvävnaden från båda grupperna såg man dramatiska skillnader i nervcellsutseende och funktion.
 
Nästa steg för forskarna är att studera om olivolja kan ha effekt även på möss som redan utvecklat Alzheimers.
 
Källa: Temple University Health System
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2018-04-25 16:25:43 - Camila Rodela
camilarodela360@gmail.com
Hej vänner jag heter Camila Rodela och jag är från Michigan, United State. Jag är här för att vittna om DR.OGAGA &8203;&8203;KUNTAs goda verk i mitt liv. Min man och jag har varit gift i 27 år med två barn. Bara för två år sedan kom allting till slut. Jag ville ha min man tillbaka och jag bad honom men han lyssnade aldrig, så jag stötte på flera vittnesmål om denna speciella stavningskastare. Några människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och också stava för att få ett bra betalt jobb så vidare. Han är fantastisk, jag kom också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Vera, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin ex älskare och i slutet av sitt vittnesbörd släppte hon sin email.After att ha läst alla dessa bestämde jag att ge honom ett försök. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. Och han berättade för mig vad jag behöver göra, jag gjorde det och min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi var ännu lyckligare än någonsin tidigare DR.OGAGA &8203;&8203;KUNTA du är en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man. Om du har något problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskastare, prova honom när som helst, han är svaret på dina problem. Du kan kontakta honom via email: ogagakunta@gmail.com och få dina problem att lösa mig. Han kan lösa följande problem och mycket mer.
(1) OM DU VILL DIN EX-TILLBAKA
(2) DU ÖNSKAR ATT KONVINTERA DIN HUSBAND FÖR ATT STOPPA DIVORNET
(3) DU ÖNSKAR ATT FRAMFÖRAS I DIN KONTOR
(4) DU ÖNSKAR MÄN OCH KVINNER ATT KÖRA FINNA DIG ATTRAKTIVA
(5) OM DU ÖNSKAR ATT TÄNKA EN BARN
(6) du vill vara rik
(7) DU ÖNSKAR DIN HUSBAND FÖR ATT ÄLSKA ENDAST DIG FÖR RESTEN AV HANS LIV
(8) DU BEHÖVER GOD LUCK SPELL
(9) DU BEHÖVER EN LOTTERIPELL
(10) DU BEHÖVER EN JOBB
 ogagakunta@gmail.com
 
Kommentera denna artikel