Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2008-05-30
Uppdaterad: 2015-07-31

Byt jobb och bli frisk

De som har svårt att acceptera förändringar på sin arbetsplats kan må bäst av att byta arbetsgivare. De som stannar kvar, missnöjda, har sämst upplevd hälsa.
 
Byt jobb och bli frisk
Mats Liljegren, psykolog vid Rikscentrum för arbetslivsinriktad rehabilitering, har studerat sambanden mellan anställdas beteenden och hälsa vid en större förändring på arbetsplatsen.
 
Han har tidigare arbetat bland annat inom företagshälsovård och reflekterat över hur olika människor agerar i samband med organisationsförändringar. Många som initialt var helt emot kunde vända helt och så småningom konstatera att "det här är det bästa som hänt mig".
 
- Jag ville veta mer om vad det är som gör att folk mår bra eller dåligt i samband med förändringar, säger han.
 
Han studerade ca 1 000 anställda vid Arbetsmarknadsverket som har gått igenom en rad organisationsförändringar de senaste åren. Han har undersökt sambanden mellan hur människor beter sig vid förändringar och hur de mår.
 
Han fann att de som är aktivt negativa till förändringen mår sämst och har störst grad av utbrändhet. Ett sätt för dem att må bättre kan vara genom att byta arbetsgivare. Om de stannar kvar riskerar deras hälsa försämras.
 
Detta är också något man har sett i samband med studier av utbrända. Det fungerar oftast bäst om de kan byta, inte bara arbetsuppgifter utan också arbetsgivare, när de kommer tillbaka till arbetsmarknaden.
 
Ofta upplevs det mycket svårt att byta jobb. Och Mats Liljegren håller med om att många skulle ha lättare för att byta om det fanns starkare positiva incitament för rörlighet på arbetsmarknaden.
 
- Det handlar om att bli lockad mer än att bli knuffad, mer om morot än piska, säger han. De som tvingas till en förändring mår sällan bra, men de som själva kan välja mår betydligt bättre sedan. Men då behövs system som underlättar det.
 
Rättvis behandling
Mats Liljegren har också tittat på hur människors upplevelse av att bli rättvist behandlade påverkar deras hälsa. Han visar att även om utfallet av en förändring upplevs som rättvist, så kan människor kränkas starkt av att det inte gick rätt till eller att chefen behandlar dem dåligt.
 
- Anställda kan acceptera att de blir uppsagda om de känner att det gick rätt till, konstaterar Mats Liljegren.
 
Källa: Linköpings universitet
 
Ytterligare information »
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2010-08-02 00:38:19 - Julia
Problemet är inte arbetsbelastningen
Nej, det är alla inkompetenta chefer och idiotbeslut som gör att man inte orkar med. Att ha mycket att göra på jobbet har ingen blivit utbränd på men däremot av omorganisationer till det sämre, girigheten för att öka lönsamhet till ännu mer för det räcker inte med X miljoner i vinst, det ska vara Y miljoner. Sen kan vissa företag "unna sig" att göra sig av med kompetent och engagerad personal och anställa de som är helt enkelt billiga. Sen att kvaliteten försvinner bryr de sig inte om.Helt sjukt. Och detta gäller tyvärr i alla branscher, statligt eller privat spelar ingen roll.I många företag är det dessutom en merit att vara Ja-sägare. Konstruktiv kritik vill cheferna ha men när det väl kommer blir man svartlistad och åker ut på nästa omorganisation.
 
2009-09-18 00:29:25 - grinnig ssk
Känner ngn igen sig?
Jobbar som sjuksköterska, Pga omorganisationer nedläggningar, har det skappats outhärliga arbetsförhållande. Mycket tunga patienter, många amputerade och en av 7 kan stå på sina ben. Jag älskar mitt jobb, men på senare har jag mått så dålig. Mitt jobb hanldlar om att bytta blöjor och "bära" människor som har ätit upp sig till sjukdomar och imobilisering. Visa dagar är det så mkt att jag knappt ser människor i ansiktet. Står inte ut med synen och lukten av nerbaisade rumpor och gangrenösa sår. Jag ska däremot inte ha parfum, gå runt med slickat hår, omålade naglar och indränkt i kisslukt. Har tårarna i halsen. Att människo kroppen kan förfalla så mkt och att vi tillåter någon leva i svåra smärtor och bryttna ben. Det tar på mitt psyke. Klarar inte av att vara sexuell pga jag har fått problem med nakenhet. Har blivit dömande och hatar alla feta människor, alla rökare och alkisar. Känns som mitt jobb är männingslös. Springer med kaffe och sömntabletter, med bullar och kakor till feta människor som jag inte kan lyfta...Varför får man inte lov att dö, utan besöka sjukhus med hoppet att man kan bota ålderdom? Varför folk stressar mig med att få inandnings medicin, när sen går ut och röker? Varför tror folka att sjukhuset ska kunna göra total life make over och fixa alla skillsmässoproblem, syskon problem...People take care av you!! Ja jag mår inte bra. Funderar på att bytta jobb, men jag kan ju bara sjuksköterske yrket.
 
Kommentera denna artikel