Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2015-06-27

Fasta fyra dagar per månad och få bättre hälsa

En ny studie från Kalifornien visar att en fasteliknande diet några dagar per månad ger hälsofördelar som viktminskning och föryngring av hjärnan.
 
Fasta fyra dagar per månad och få bättre hälsa
I studien visar forskarna att en fyradagars kalorifattig diet som härmar fasta kan minska det viscerala magfettet och förbättra stamceller i flera organ inklusive hjärnan, där såg man även att inlärning och minne förbättrades.
 
Den aktuella studien är utförd på möss, men forskarteamet har även gjort en pilotstudie med 19 människor. Där såg man att en fasteliknande diet under fem dagar minskade riskfaktorer och biomarkörer för åldrande, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer utan några större negativa biverkningar.
 
- Strikt fasta är svårt för människor att hålla sig till, och det kan också vara farligt, så vi har utvecklat en komplex kost som utlöser samma effekter i kroppen, säger Valter Longo, vid University of Southern California Longevity institutet.
 
Kaloriintaget under fasteliknande dagarna var ungefär hälften av det normala. Sammansättningen var specifik gällande protein, kolhydrater, fett och mikronäringsämnen.
 
Dieten gick ut på att man åt restriktivt 4-5 dagar/månad och resten av månaden som vanligt, det vill säga som de åt innan de ändrade sin kost.
 
Man såg att dieten minskade mängden av hormonet IGF-I, som tros vara en promotor för åldrande och cancerkänslighet. Dieten ökade också mängden av hormonet IGFBP, och minskade riskfaktorer som kopplats till diabetes och hjärt-kärlsjukdom, inklusive glukos, bukfett och C-reaktivt protein utan att negativt påverka muskler och benmassa.
 
Longo har tidigare visat hur fasta kan hjälpa till att svälta ut cancerceller och samtidigt skydda immun och andra celler från kemoterapi toxicitet.
 
- Det handlar om omprogrammering av kroppen så den går in i en långsammare åldrandeprocess, men också föryngra den genom stamcellsbaserade förnyelse, säger Longo.
 
Forskarna kommer fortsätta studierna för att därefter kunna ge rekommendationer om kosten.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel