Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2017-10-22

Aminosyror och krom stabiliserar blodsockret

En måltidsdryck med vatten, krom och aminosyror har visat sig dämpa blodsockerstegringen vid en måltid.
 
Aminosyror och krom stabiliserar blodsockret
Livsmedelsforskare i Lund har satt ihop en dryck som smakar som mineralvatten, men med unika egenskaper och man hoppas drycken ska kunna konkurrera med läsk och smaksatt bordsvatten.
 
Alltför kraftiga svängningar av blodsockret sliter på kroppen och kan trigga igång så kallad låggradig inflammation. På lång sikt ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlproblem.
 
– Det spelar roll i vilken ordning vi äter maten, inte bara vad vi äter. Det gäller att kickstarta systemet på rätt sätt, säger Elin Östman, forskare vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet.
 
I sin forskning har hon och hennes kollegor upptäckt att om friska vuxna dricker ett glas vatten med knappt tre gram av fem specifika aminosyror från mjölkproteiner blandat med mineralet krom före maten kapas blodsockerkurvan med en fjärdedel när man sedan börjar äta. En studie på två grupper i USA respektive Kanada har nyligen bekräftat att den blodsockersänkande effekten ligger runt 25 procent.
 
Det finns fler sätt att dämpa den höjning av blodsockret som uppstår när man äter kolhydrater. I tidigare studier har Elin Östman kunnat konstatera att både vinäger och vassle har en sådan effekt. Även andra forskare har noterat att proteiner kan ha en blodsockerdämpande effekt, men de flesta studier har hittills gjorts på typ 2 diabetiker.
 
Kosttillskott med olika kombinationer av aminosyror används också av en del personer som tränar mycket, men då ofta med syfte att stimulera muskeltillväxten.
 
Tre sätt att hjälpa kroppen dämpa blodsockret när du äter:
 
* Med vinäger, eller snarare ättiksyran, dämpas magsäckens tömningshastighet, vilket betyder att kolhydraterna tas upp med fördröjning.
 
* Mjölksyra, som exempelvis finns i surdegsbröd, istället gör att enzymerna i tunntarmen får det svårare att komma åt stärkelsen och bryta ner den till glukos som tas upp till blodet.
 
* Vissa aminosyror jobbar på ett tredje sätt genom att stimulera de insulinproducerande cellerna och hjälper till att göra kroppen redo för att ta emot en kolhydratportion.
 
Med dessa kunskaper går det att skräddarsy smarta livsmedel och måltider som hjälps åt att skapa blodsockerbalans.
 
– I vårt fall är det den smarta kombinationen av våra fem aminosyror, i låg dos, tillsammans med krom som är nyheten. Vi har dessutom upprepade studier på att de har den effekt vi påstår och det kan långtifrån alla kosttillskott och sportprodukter stoltsera med. Vi vänder oss till vanliga människor som vill förbättra sin livsstil och hitta alternativ som funkar i vardagssammanhang, exempelvis till måltiden, säger Elin Östman.
 
Just mjölkproteinernas särskilt gynnsamma effekt hittade lundaforskarna lite av en slump när de för snart 20 år sedan studerade mjölk.
 
– Mjölk är en komplex produkt eftersom den ger höga insulinsvar men låga blodsockersvar. Det överraskade oss.
 
För lika mycket som man vill spara på blodsockret vill man sänka insulinpåslaget. Dessa följs ofta åt, men inte nödvändigtvis. Mjölk är ett exempel på när så inte är fallet.
 
När forskarna gick vidare i sina studier, upptäckte de att det var vasslen som gav insulinutsöndringen en rejäl skjuts. Förklaringen, visade det sig, är att vassleproteiner stimulerar det insulinstimulerande hormonet GLP-1, vilket leder till att bukspottskörteln inte behöver ta i så mycket för att möta det stigande blodsockret utan kan jobba effektivare.
 
Resultatet blev två parallella effekter som förstärkte varandra, förklarar Elin Östman.
 
– Vi kunde se att aminosyrorna gjorde sitt med att stimulera tidig insulinfrisättning medan kromet bidrog med att höja effektiviteten hos insulinet. Vi lärde oss också att den bästa effekten av blandningen får vi när en del av drycken dricks före måltiden.
 
Det finns som sagt fler sätt att spara på blodsockret, exempelvis att före maten doppa en bit bröd i vinäger eller dricka vinäger utblandad med vatten. Ju mer vinäger, desto bättre effekt.
 
– Men alla gillar inte surt vatten, och hursomhelst anser jag att det behövs fler smarta livsmedel som kan få folk att välja bort ohälsosamma alternativ, i det här fallet sötade drycker. Den här drycken är ytterligare ett alternativ, säger Elin Östman.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel