Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-04-21

Styrketräning minskar risken för diabetes typ 2

Forskare har undersökt betydelsen av styrketräning för att förebygga typ 2-diabetes.
 
Styrketräning minskar risken för diabetes typ 2
Hittills har forskning visat att konditionsträning är av stor betydelse för att förebygga typ 2-diabetes. Men nya resultat visar att styrketräning kan vara ett alternativ.
 
Man kom fram till att män som styrketränar regelbundet, till exempel i 30 minuter per dag, fem dagar i veckan, kan minska risken för typ 2-diabetes med upp till 34 procent.
 
När styrketräningen dessutom kombineras med konditionsträning, till exempel en snabb promenad eller löpträning, minskade risken för diabetes typ 2 med upp till 59 procent.
 
Forskarna bygger sin studie på underlag från 32.000 män som följts under 18 år. I studien tog man hänsyn till träningstyp och träningsnivå samt justerade för andra typer av fysisk aktivitet, tv-tittande, alkohol och kaffe intag, rökning, etnicitet, diabetes i släkten och ett antal kostfaktorer.
 
Resultaten visar att även en liten mängd styrketräning kan minska risken för typ 2-diabetes.
 
Forskarna delade in männen utifrån hur mycket styrketräning de utförde per vecka. De som tränade minst 150 minuter per vecka minskade sin risk för typ 2-diabetes med 34 procent jämfört med de som inte tränade styrketräning alls. För de som tränade mindre än en timme i veckan sjönk risken med 12 procent.
 
För de som enbart konditionstränade i minst 150 minuter per vecka sjönk risken för diabetes typ 2 med 52 procent respektive 7 procent för de som tränade mindre än en timme i veckan.
 
Bäst effekt fick de som kombinerade styrketräning med aerob träning. För de män som tränade minst 150 minuter aerob träning och minst 150 minuter styrketräning per vecka sjönk diabetesrisken med 59 procent.
 
 
Fakta:
Typ 2-diabetes är ett stort folkhälsoproblem som ökar stadigt i världen. Man uppskattar att 346 miljoner människor i världen har typ 2-diabetes. WHO tror att antalet diabetes-relaterade dödsfall kommer att fördubblas inom en 30-årsperiod.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2018-04-25 16:26:47 - Camila Rodela
camilarodela360@gmail.com
Hej vänner jag heter Camila Rodela och jag är från Michigan, United State. Jag är här för att vittna om DR.OGAGA &8203;&8203;KUNTAs goda verk i mitt liv. Min man och jag har varit gift i 27 år med två barn. Bara för två år sedan kom allting till slut. Jag ville ha min man tillbaka och jag bad honom men han lyssnade aldrig, så jag stötte på flera vittnesmål om denna speciella stavningskastare. Några människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och också stava för att få ett bra betalt jobb så vidare. Han är fantastisk, jag kom också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Vera, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin ex älskare och i slutet av sitt vittnesbörd släppte hon sin email.After att ha läst alla dessa bestämde jag att ge honom ett försök. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. Och han berättade för mig vad jag behöver göra, jag gjorde det och min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi var ännu lyckligare än någonsin tidigare DR.OGAGA &8203;&8203;KUNTA du är en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man. Om du har något problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskastare, prova honom när som helst, han är svaret på dina problem. Du kan kontakta honom via email: ogagakunta@gmail.com och få dina problem att lösa mig. Han kan lösa följande problem och mycket mer.
(1) OM DU VILL DIN EX-TILLBAKA
(2) DU ÖNSKAR ATT KONVINTERA DIN HUSBAND FÖR ATT STOPPA DIVORNET
(3) DU ÖNSKAR ATT FRAMFÖRAS I DIN KONTOR
(4) DU ÖNSKAR MÄN OCH KVINNER ATT KÖRA FINNA DIG ATTRAKTIVA
(5) OM DU ÖNSKAR ATT TÄNKA EN BARN
(6) du vill vara rik
(7) DU ÖNSKAR DIN HUSBAND FÖR ATT ÄLSKA ENDAST DIG FÖR RESTEN AV HANS LIV
(8) DU BEHÖVER GOD LUCK SPELL
(9) DU BEHÖVER EN LOTTERIPELL
(10) DU BEHÖVER EN JOBB
 ogagakunta@gmail.com
 
Kommentera denna artikel