Om mögel växer på livsmedel finns det risk för att det bildas mögelgifter. Så här gör du med mögliga livsmedel.
BrödUndvik att äta mögligt matbröd. Bröd kan dock ätas om smärre enstaka mögelfläckar på ett tidigt stadium kan skäras bort med god marginal.
BärKasta mögliga eller ruttna bär. Använd endast friska, fasta bär till sylt och saft.
FruktVid små ytliga mögelangrepp kan de angripna partierna skäras bort med marginal. Vid mer utbredda angrepp, då frukten fått djupa rötskador, bör den kastas. Använd endast frisk frukt vid beredning av mos eller must.
SyltHar man tillsatt minst 500 g socker per kg bär eller mos kan sylten ätas efter det att mögelskiktet avlägsnats med god marginal. I sylt med så mycket socker kan mögelsvampar inte bilda gifter även om de växer. Har man tillsatt mindre sockermängd bör den mögliga sylten kastas.
Om man vill ha en lättsockrad sylt men slippa mögelproblem är ett alternativ att frysa in sylten i mindre förpackningar. Då kan man ta fram så mycket sylt man behöver för dagen och undvika att sylten står i kylskåpet och möglar.
SaftSaft som har angripits av mögel bör slängas.
Kokar man saft med 500 g socker per kg bär eller frukt och med rekommenderad mängd konserveringsmedel minskar risken för mögelväxt. Använder man mindre socker kan man frysa in saft i mindre förpackningar och ta fram lite åt gången.
NötterUndvik att äta missfärgade och skrumpna nötter, de kan innehålla mögelgifter. Paranötter är ofta mögliga i mitten.
Hård ostSkär bort mögelfläckar plus en cm runt det angripna stället.
Yoghurt, creme fraiche, färskostKasta om de har möglat. I livsmedel med mycket vatten finns risk att mögelgifter sprids i hela livsmedlet, och då räcker det inte med att bara ta bort mögelfläcken.
LeverpastejKasta möglig leverpastej.
Källa: Livsmedelsverket