Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2018-03-23

Intervallträning föryngrar

Forskning visar att intervallträning är effektivt för att fördröja åldrandet på cellnivå.
 
Intervallträning föryngrar
Forskare har länge misstänkt att fördelarna med motion sträcker sig ner till cellnivå, men hittills vet man relativt lite om vilka övningar som hjälper cellerna att förhindra åldrande.
 
En studie vid Mayo Clinic visar att motion, och i synnerhet högintensiv intervallträning som cykling och promenader, påverkar celler att tillverka fler proteiner som är gynnsamma för kroppens mitokondrier och ribosomer. Det gör att åldrandet förhindras på cellnivå.
 
I den aktuella studien deltog 72 personer som delades in i två grupper utifrån ålder. Den yngre gruppen bestod av deltagare i åldern 18-30 år och den äldre av deltagare mellan 65-80 år.
 
Deltagarna fick utföra tre olika träningsprogram: högintensiv intervall cykling, styrketräning eller en kombination av styrketräning och intervallträning.
 
Man tog biopsier från deltagarnas lårmuskler och jämförde sammansättningen av muskelceller med inaktiva personer som inte deltog i försöket. Forskarna bedömde också deltagarnas mängd muskelmassa och insulinkänslighet.
 
Studien kom fram till följande samband:
- styrketräning var effektiv för att bygga muskelmassa.
- högintensiv intervallträning påverkade hälsan på cellnivå.
- de yngre ökade sin mitokondriella kapacitet med 49% av intervallträningen.
- de äldre ökade sin mitokondriella kapacitet med 69% av intervallträningen.
- alla förbättrade sin insulinkänslighet av intervallträningen, vilket minskar risken att få diabetes typ 2.
 
Om forskarna ska rekommendera endast en träningsform så är det intervallträning, men de tillägger att det optimala är att träna intervall 3-4 dagar per vecka och komplettera med styrketräning ett par dagar per vecka.
 
 
Fakta:
Därför är motion bra:
- stärker immunförsvaret
- bevarar hjärnan skärpt
- bättre sömn
- ökad fettförbränning
- muskler bevaras
- mindre risk för folksjukdomar som diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och demens
- föryngring på cellnivå
- ökad livslängd
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2018-03-28 01:33:18 - Allison Howarts
allisonhowarts101@gmail.com
Hej jag är ute för att sprida denna goda nyheter till hela världen om hur jag fick min man tillbaka. Jag blev galen när min man lämnade mig för en annan kvinna förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för profeten Okona stor budbärare till det orakel som han tjänar, berättade jag mitt problem för profeten Okona om hur min man lämnade mig. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe var jag kommer att få mitt hjärta längtan utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter det hade gjorts. Under de närmaste 2 dagarna ringde min man jag på telefonen och sa förlåt för att bo mig förut. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta för hela världen hur profeten Okona hjälper mig att ge mitt hjärta begär. Om du behöver någon form av hjälp kontakta profeten Okona på följande e-postadress: prophetokona@gmail.com eller WhatsApp på +2348069032895 Han kastade också så många stava som,
(1) Om du vill ha din ex tillbaka.
(2) du behöver inte skilsmässa i ditt äktenskap.
(3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
(4) Du vill ha botemedel mot dödliga sjukdomar
(5) Om du vill ha ett barn.
(6) Du vill vara rik.
(7) Du vill knyta din man och hustru för att vara din för evigt.
(8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
(9) du vill ha en fru / make
 
Kommentera denna artikel