Skribent: Carina Andersson
Publicerad: 2016-01-21
Minska risken för magsjuka
Under sommarmånaderna ökar risken att drabbas av magsjuka på grund av bakterier. Här listar vi hur du minskar risken.

Fakta:
CampylobacterCampylobacter är den vanligaste orsaken till bakterierelaterad magsjuka i Sverige. Bakterien finns i tarmfloran hos kyckling, gris, nöt och får samt i vatten. Bakterien kan föras över från livsmedlet till köksredskap, skärbrädor och liknande och därmed smitta via andra livsmedel. Symtomen är diarréer som kan vara blodiga, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. EhecBakterien finns i tarmen hos djur, särskilt kor, får, getter och andra idisslare. Sjukdomen uppträder efter 2-4 dagar, ibland upp till 12 dagar. Man drabbas av magsmärtor och diarréer som kan bli blodiga. Ehec kan ge njurskador och andra allvarliga skador hos människor. Små barn är särskilt känsliga och dödsfall förekommer. Smittan sprids genom smittade livsmedel, men också genom kontakt med smittade människor, genom badvatten och beteshagar eller genom direktkontakt med djur. SalmonellaSalmonella är en bakterie som trivs bäst i tarmen hos människor och djur, men den överlever bra i andra miljöer också. Den kan spridas från person till person via livsmedel eller vatten. Bakterierna sprids via avföring och kan på så vis smitta ned mark och vatten. Efter ett halvt till några dygn drabbas man av kräkningar, diarréer, magkramper och feber. Detta varar oftast några dygn, men kan ibland bli mer långvarigt. Genom att hetta upp maten ordentligt, till minst 70°C, och genom att skölja grönsaker noga minskar du risken för smitta. Yersinia enterocoliticaYersinia finns främst hos grisar, men har även förekommit i obehandlat dricksvatten och livsmedel som har kontaminerats av orent vatten. Bakterien kan bli farlig om den får chans att föröka sig i ett livsmedel som inte ska värmas upp innan det äts. Bakterien dör vid upphettning till 70°C. Bakterien förökar sig i kylskåpstemperatur och kan bli ett problem i produkter med lång hållbarhet. Fläskkött är den främsta källan till matförgiftningar. Inkubationstiden är 3-7 dygn. Symtomen hos barn är oftast feber och diarréer som varar i 2-3. Hos vuxna varierar symtomen mera. Det kan vara diarréer, kräkningar och magont men också halsont, feber, huvudvärk och ledinflammation. Källa: Livsmedelsverket
Anmäl om du blir matförgiftad
Om du misstänker att du har blivit matförgiftad av mat du köpt eller på restaurang så bör du kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret eller motsvarande i din kommun.
Kommentarer på denna artikel
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel