Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/7/2008

Vart fjärde barn borstar tänderna för sällan

Var fjärde elvaåring borstar sina tänder för sällan. Det visar en ny undersökning som Folktandvården i Stockholms län gjort bland femteklassare.
 
Vart fjärde barn borstar tänderna för sällan
Mer än hälften av barnen äter godis för ofta och mer än fyra av tio dricker läsk för ofta, det vill säga mer än en gång per vecka.
 
– För att undvika karies bör man borsta tänderna två gånger per dag, säger Bibi Stenman som ansvarar för Folktandvårdens tandhälsoarbete. Det är viktigt att man som förälder hjälper sitt barn att ta hand om sina tänder, till exempel genom att se till att barnet borstar sina tänder efter frukost och innan läggdags.
 
Rapporten visar också att så många som 55 procent av barnen äter godis mer än en gång i veckan och 46 procent dricker läsk mer än en dag i veckan.
 
– En bra idé för vardagen är fredagsmys eller lördagsgodis och att göra godisätandet och läskdrickandet till en högtidsstund. Godis som slukas i ett nafs gör ingen skada. Vi ser också att frätskador på tänderna hos barn och ungdomar ökar till följd av ökad läskkonsumtion. Såväl svenska som internationella studier visar att 10-30procent av barn och ungdomar har frätskador, säger Bibi.
 
Så många som åtta av tio barn har ilningar eller isningar i tänderna. Den vanligaste anledningen är hårdhänt tandborstning. Andra orsaker är sura livsmedel, karies och tandsprickor.
 
 
Fakta:
Undersökningen genomfördes av Folktandvården i Stockholms län i november och december 2007. Elever i årskurs 5 fick fylla i en enkät om sina tandvårdsvanor och sin godis- och läskkonsumtion. 761 flickor och pojkar i så kallade socialt starka områden tillfrågades.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel