Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/4/2018

Motion lindrar ledgångsreumatism

Hög syreupptagningsförmåga är viktig för att minska riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom hos personer med ledgångsreumatism.
 
Motion lindrar ledgångsreumatism
För att uppnå det krävs fysisk träning, gärna i form av intensiv gruppträning på cykel. På köpet minskar då även ömheten i lederna, visar forskning från Umeå universitet.
 
– För den som har smärta och känner sig stel i kroppen kan det vara extra svårt att komma igång med träning. Därför kan det vara bra för reumatiker med regelbundna mätningar av syreupptagningsförmågan och träning i grupp, exempelvis på cykel, säger Kristina Hörnberg, doktorand på Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.
 
I sin avhandling har Kristina Hörnberg studerat olika grupper av personer med reumatoid artrit, det vill säga ledgångsreumatism, för att undersöka samband mellan sjukdomsaktivitet och riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom som blodtryck, blodfetter, kroppsvikt och tidig åderförfettning.
 
– Något som överraskade var att hög syreupptagningsförmåga vid tidpunkten när patienterna fick diagnosen för ledgångsreumatism gav bättre värden för riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom ännu efter 16 år, säger Kristina Hörnberg
 
En grupp patienter som utförde intensiv cykelträning tre gånger i veckan i tio veckor fick bättre syreupptagningsförmåga och lägre blodtryck i en omfattning som anses minska risken för hjärtkärlsjukdom. Särskilt fördelaktigt var högre total mängd fysisk aktivitet och med en större andel av aktiviteten som medel- eller högintensiv, men all fysisk aktivitet var gynnsam.
 
Det gick inte att se några negativa effekter på sjukdomssymtomen för själva reumatismen hos de patienter som tränade. Tvärtom minskade snarare antalet ömma leder efter träningsperioden.
 
– Ett intressant resultat var att det fanns ett positivt samband mellan tilltron till den egna förmågan och kroppens syreupptagningsförmåga. Att själv tro på att man kan vara aktiv trots sina symtom är alltså bra för hälsan, säger Kristina Hörnberg.
 
Ledgångsreumatism, reumatoid artrit, är en kronisk, inflammatorisk autoimmun sjukdom, som drabbar leder och omkringliggande mjukdelar, men som även medför en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Cirka en procent av befolkningen har sjukdomen.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel