Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/22/2019

Choklad minskar risken för hjärt-kärlsjukdom och stroke

Lite choklad varje dag kopplas enligt en färsk studie till sänkt risk för hjärtsjukdomar och stroke.
 
Choklad minskar risken för hjärt-kärlsjukdom och stroke
Studien stöder sig på underlag från 21.000 vuxna som ingår i en studie som spårar kostens inverkan på lång sikt för hälsan i England.
 
Underlagen består av kost och livsstilsformulär för dessa 21.000 personer samt en systematisk genomgång av tillgängliga internationella bevis på sambandet mellan choklad och hjärt-kärlsjukdom. Detta material omfattar närmare 158.000 personer.
 
- Vår studie visar att kumulativt tyder ett högre intag av choklad på lägre risk för framtida kardiovaskulära händelser, säger Professor Phyo Myint vid University of Aberdeen.
 
Studien konstaterar att eftersom mjölkchoklad, som anses vara mindre hälsosam än mörk choklad, oftare blev uppäten kan de positiva hälsoeffekterna även omfattas av denna typ av choklad också.
 
- Detta kan tyda på att det inte bara är flavonoider utan även andra föreningar, möjligen relaterade till mjölkbeståndsdelar, som kalcium och fettsyror som kan ge en förklaring till sambandet. Det verkar inte heller finnas några tecken på att måttlig konsumtion av choklad ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, säger Phyo Myint.
 
Deltagarna följdes under nästan 12 år. Ungefär 20 procent uppgav att de inte äter någon choklad medan övriga uppgav en daglig konsumtion på i snitt 7 gram. Några åt upp till 100 gram per dag.
 
Forskarna kom fram till att risken för hjärt-kärlsjukdom var 11 procent lägre hos dom som åt choklad jämfört med dom som inte åt choklad. Risken för att dö av hjärt-kärlsjukdom var 25 procent lägre. Risken för inflammationer var 18 procent lägre bland dom som åt mycket choklad jämfört med dom som åt minst och risken för stroke var 23 procent lägre.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel