Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/7/2018

Promenader minskar risken för hjärtsvikt

Snabba promenader flera gånger i veckan minskar risken för hjärtsvikt med 25 procent.
 
Promenader minskar risken för hjärtsvikt
Cirka 6,5 ​​miljoner vuxna har hjärtsvikt, ett tillstånd där hjärtat blir för svagt för att pumpa tillräckligt med blod för att möta kroppens behov.
 
Risken för hjärtsvikt ökar med åldern. Äldre kvinnor över 75 år har tre gånger så hög risk att få hjärtsvikt jämfört med kvinnor mellan 65 och 74 år.
 
Sedan tidigare vet man att fysisk aktivitet är viktigt för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Promenader är en bra form av aktivitet, särskilt för äldre som kanske inte vill eller kan utöva andra träningsformer.
 
I en aktuell studie vid Brown University undersökte man sambandet mellan promenader och hälsoutfall för 89.000 kvinnor över en period om 10 år. Man kom fram till att det har betydelse hur ofta, hur länge och hur snabbt man går för effekten på hjärthälsan.
 
Man kom fram till följande samband:
 
* Kvinnor som gick minst två gånger i veckan hade upp till 25 procent lägre risk för hjärtsvikt än de som gick mindre ofta.
 
* Kvinnor som gick i 40 minuter eller mer per tillfälle hade upp till 25 procent lägre risk än de som tog kortare promenader.
 
* Kvinnor som gick i snabb takt hade upp till 38 procent lägre risk för hjärtsvikt jämfört med kvinnor som gick långsammare.
 
Forskarna bakom studien rekommenderar att man regelbundet går snabba promenader på 40 minuter ett par gånger i veckan.
 
 
Källa: American College of Cardiology
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel