Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/25/2015

Minska risken för hjärtattack genom att uttrycka känslor på jobbet

Män som inte öppet uttrycker sin ilska över orättvis behandling på arbetet löper dubbelt så stor risk att få en hjärtattack eller dö av allvarliga hjärtsjukdomar.
 
Minska risken för hjärtattack genom att uttrycka känslor på jobbet
I studien deltog 2.755 män anställda på arbetsplatser i Stockholm.
 
Deltagarna svarade på frågor om hur de brukar reagera när de har blivit orättvist behandlade eller råkat i konflikt på arbetet samt hur ofta de då använder undvikande taktiker (‘dold coping’) såsom att gå iväg eller låta saken passera utan att säga något.
 
Studien visar att "dold coping" (bemästrande) med orättvis behandling på arbetet, där en person inte öppet visar att han/hon har blivit orättvist behandlad, har samband med risk för att insjukna i hjärt-kärlsjukdom.
 
- Att för det mesta gå iväg istället för att ta en konflikt eller låta saken passera fördubblade risken. Detta även efter att man tagit hänsyn till andra faktorer som kan tänkas påverka resultaten, som till exempel arbetskrav och biologiska faktorer, säger Constanze Leineweber, forskare vid Stressforskningsinstitutet.
 
Under studien undersöktes även ett flertal riskfaktorer hos deltagarna, såsom höga blodfetter, högt blodtryck och livsstil, vilka dock inte förklarade sambanden mellan dold coping och hjärt-kärlsjukdom.
 
Studien syftade inte till att utröna vilket som är det bästa sättet för att hantera orättvisor på arbetsplatsen och författarna påpekar att det inte fanns något samband mellan att uttrycka sina känslor och minskad risk för hjärtinfarkt.
 
Källa: Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel