Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/20/2012

Giftiga ämnen i hårprodukter på frisörsalongen

Många frisörer och deras kunder drabbas av hälsoproblem när de utsätts för skadliga ämnen i bl a hårfärg och schampo. Vart tredje mjällschampo hos frisören innehåller det giftiga ämnet zinkpyrition. I vissa hårfärger förekommer det tidigare förbjudna och starkt allergiframkallande ämnet PPD.
 
Giftiga ämnen i hårprodukter på frisörsalongen
En kartläggning som Naturskyddsföreningen genomfört på 30 frisörsalonger runtom i landet visar att cirka var tredje mjällschampoflaska innehåller det giftiga och svampdödande ämnet zinkpyrition.
 
I hårfärger förekommer också Paraphenylendiamin (PPD), ett tidigare förbjudet och giftigt ämne som i värsta fall kan ge livslång allergi.
 
– PPD förbjöds redan 1943 i Sverige, men blev tillåtet igen i samband med EU-inträdet och har nu dykt upp i hårfärger igen, trots att det är starkt ifrågasatt, berättar Pia Aspegren, projektkoordinator i Naturskyddsföreningens Kemikalienätverk.
 
Frisörer och deras kunder utsätts dagligen för hälso- och miljöfarliga ämnen i produkter som hårfärger, hårspray, permanentvätskor och schampo. Ett flertal studier visar att särskilt frisörer, som dagligen handskas med kemiska ämnen, drabbas av allergier, luftvägsbesvär och till och med fertilitetsproblem.
 
Enligt en studie från Karolinska Institutet kan till exempel 120 av 122 undersökta hårfärgningsprodukter ge kontaktallergi, något man kan tvingas leva med resten av livet.
 
– Skadliga ämnen i hårprodukter ger både frisörer och deras kunder hälsoproblem samtidigt som miljön tar stryk. Ändå görs ingenting åt det och varken lagen, tillverkare eller leverantörer gör tillräckligt för att skydda dem. Nu måste Läkemedelsverket som ansvarig myndighet agera, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel