Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/8/2014

Vårtor kräver tålamod

Förr i tiden trodde man att både fläsksvål och regnvatten kunde få bort vårtorna. Om det funkade eller inte får vara osagt. Idag är vårtorna lika ovälkomna så tur är att vi har både mer kunskap och effektivare metoder att ta till.
 
Vårtor kräver tålamod
Vårtor är helt ofarliga men tyvärr är de desto mindre vackra, en uppfattning som har hängt med länge och resulterat i diverse husmodersknep för att bli av med dem.
 
Dessutom ansågs det orent att ha vårtor och man kopplade gärna ihop det med att personen i fråga måste ha gjort något för att drabbas, som att ha rört en padda eller blivit smittad av blodet från någon annan person med vårtor.
 
Några av metoderna var att gnida in vårtorna med fläsksvål, rå potatis, knyta ett snöre runtomkring eller varför inte få bort dem med hjälp av regnvattnet från en sten?
 
Olika sorter
Några medel man kunde använda var lut, ättika och salpeterssyra och en modernare variant är att måla nagellack på den.
 
- Historiskt sätt har dessa huskurer haft ganska god effekt på förloppet eftersom vårtor generellt försvinner av sig själv efter ett tag. Så när det egentligen var kroppens egna försvar som stötte ifrån sig vårtan trodde man att det var huskuren som fungerade. Det enda som verkligen kan funka är att slipa ner och hela tiden irritera vårtan eftersom det blir en stor påfrestning för virusinfektionen, säger Bernt Lindelöf, professor i dermatologi i Solna på Karolinska Institutet.
 
En vårta är en förändring i huden, en så kallad tumör som har olika utseenden. Vårtviruset heter papillomvirus och är inte bara ett utan ett hundratal där alla smittar vid hudkontakt och olika virus fastnar på olika kroppsdelar.
 
Det finns olika typer av vårtor, men vanligast är att vårtor sätter sig på fötterna, på händerna eller i ansiktet. Medellivslängden på en vårta är två år och de försvinner av sig själva när kroppens immunförsvar börjar arbeta bort det.
 
De flesta som drabbas av vårtor är unga, allra oftast är det barn eftersom immunförsvaret inte är fullt utvecklat hos dem. Faktum är att en tredjedel av alla som drabbas av vårtor beräknas vara under 12 år, och då drabbas de ofta av många vårtor på samma gång.
 
De problem man kan få kan vara kosmetiska om du får en vårta väl synligt i ansiktet eller på händerna. Men det kan också göra ont om du får en fotvårta.
 
- Fotvårtor är oftast en vårta som puttar ut men eftersom man trampar på den hela tiden så kommer den att putta inåt istället som en spik inåt som gör ont. Så fotvårtor gör ont, konstaterar Bernt Lindelöf.
 
Bernt Lindelöf påpekar att om man har vårtor så bör man tänka på att dessa är smittsamma och ändra sitt beteende efter det, som att inte gå barfota nära simbassänger eftersom det kan smitta någon annan.
 
Immunförvaret påverkar
Vårtor ser ut som en upphöjning från huden. Oftast med en svart prick i mitten, som alltså är blodkärlet. På fötterna sätter sig vårtan oftast på trampdynorna och på händerna kan de sätta sig både på fingrarna och på nagelbanden.
 
- Man får förutsätta att man har varierande immunsystem, vissa hanterar vårtviruset bättre än andra. Sannolikt är detta på genetisk bas. Vissa är alltså extra känsliga för vårtor men det beror också på i vilka miljöer man lever i. Om man till exempel är simlärare och går på fuktiga golv med huden fuktig och lite upplöst hela dagarna så luckras hudens barriär upp och blir inte lika stark. Och på dessa golv går ju även andra människor som kan ha fotvårtor, och då trampar man in det lättare i foten eftersom man ständigt går runt där, berättar Bernt Lindelöf, professor i dermatologi.
 
Undantaget från ditt immunförsvar är om du har sprickor eller sår och kommer i kontakt med viruset är risken större att det fäster. Så vill du vara helt säker på att inte få vårtor så kan du inte vara nog försiktig eftersom dessa även kan smittas indirekt.
 
Ett enkelt sätt att förebygga vårtor är genom att undvika att gå barfota i offentliga utrymmen och använda gymnastikskor när du tränar.
 
Tålamod ger självläkning
Om du inte påverkas nämnvärt av din vårta kan du låta den vara eftersom den kommer att förvinna av sig själv.
 
Men om du vill få bort den så behöver du komma åt viruset som orsakar vårtorna och då krävs det att du aktiverar kroppens immunförsvar.
 
Detta gör du antingen genom att själv slipa ner vårtorna eller att använda ett vårtmedel som har just den funktionen att irritera rejält för att få igång immunförsvaret och få bort den oälskade knölen.
 
Vårtmedel går att hitta receptfria på apotekets hyllor. Enligt vårdguiden bör man förbereda vårtan genom att mjuka upp den med vatten och sedan hyvla ned den innan man sätter på medlet för att uppnå bästa resultat.
 
Oavsett vilken behandling du väljer, var beredd på att behandlingen kan ta flera månader eftersom vårtor är envisa rackare.
 
Läkarvård?
Du bör uppsöka hjälp om något är fel, som att huden runt vårtan är röd och varig, om vårtan är sårig och envisas med att inte läka eller om vårtan blöder.
 
Har du stora besvär kan du vända dig till en fotvårdsspecialist som kan frysa ner vårtorna eller till en läkare som kan operera bort den. Men oftast behöver du inte göra någonting.
 
- Sällan eller aldrig eftersom grundprincipen är att en vårta går över av sig själv. Men det finns alltid undantag och där det har stor betydelse för ditt yrke och kanske måste bli sjukskriven för dina vårtor, till exempel med fotvårtor som dansare eller vårtor på fingrarna som kosmetolog så bör du givetvis uppsöka en läkare. Det finns också en annan grupp av patienter som har fått en transplantation och får gå på immunsänkande mediciner, eller andra som har immunbristsjukdomar, de personerna bör även sökaupp läkare. Men tonåringar och barn får ha tålamod och snällt vänta på att det ska gå bort istället, säger Bernt Lindelöf
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
11/11/2017 12:55:01 AM - L
Djup och stor fotvårta under tån...
Testade under år med olika receptfria preparat och testade nu tillslut att skrapa och kväva vårtan med nagellack. Idag så föll ”roten” ut och kvar är en krater av oskadd hud. Äntligen!
 
7/9/2016 12:02:15 AM - nadja
haha
tittade ner på min fot idag och då var 7 st ihop satta vårtor borta, dom som suttit däe i 4 år bara var borta en dag
 
5/27/2016 11:00:06 AM - Helena
Thuja
Jag blev av med två av mina fotvårtor 2014 (efter att jag skrev inlägget). Det var med hjälp av Thuja, homeopatipiller. Jag har även tidigare blivit av med vårtor med hjälp av thujatinktur eller olja. Det är faktiskt det enda som egentligen hjälpt mig förutom en laser och frysbehandling i Bolivia 2007... Jag har också testat äppelcidervinäger och det blev som kratrar i foten, alltså gropar, men de växte snabbt igen. Testar nu igen en thujakur och tänkte tillägga applicering av ricinolja och pepparmyntsolja och ev citron för det är sånt som jag har hemma och det är gamla humorstips. Om jag någonsin blir av med detta borde jag försöka sprida mina kunskaper för ingen ( förutom de som rekommenderade Thuja delvis) har kunnat hjälpa mig. Jag vet inte hur många som frågat om jag testat vårtmedel från apoteket eller säger att de växer bort! Jag blir så irriterad... Har också funderat på om vårtor har med ens tänkande att göra... Vissa metafysiska helare såsom Louise hay säger att vårtor beror på självhat...
Jo förresten jag hade två vårtor på händerna, en försvann med äppelcidervinäger (det sved som tusan och halva nagelbandet och lite till rök men växte som tur var tillbaka) en annan försvann direkt när jag sov med en vitlöksskiva på den.
I nuläget har jag två stora vårtor på fötterna och fyra mindre.
Kan tillägga att mitt immunförsvar är utmärkt och jag blir typ aldrig sjuk. Jag röker eller dricker inte. Jag äter vegetariskt med mycket raw food och jag tränar och i god form!
 
11/23/2014 10:44:26 PM - helen
Samma problem. .
Jag har haft min vårta nu i 15 år under foten. Dom senaste åren har jag fått väldigt ont! Jag stödjer inte längre på den foten då det gör så himla ont! Vart hos en fotvård specialist i över ett års tid men vårtan ger inte med sig! Nu har jag testat på egen hand med äppelcider vinäger. Har resulterat i att jag nu tappat känseln i stortån helt och hållet. Jag haltar som en 90 åring. Fast jag bara är 27.. känner mig helt handikappad! Då jag inte längre kan gå promenader, det hugger till som fan under foten och sedan blir jag stilla stående! Vad ska jag göra?
Vart hos läkare men tycks inte få nått gehör alls! Just nu känns det som jag kommer behöva amputera bort foten..
 
5/31/2014 12:55:05 AM - Helena Johansson
Försvinner inte!
Jag fick fotvårtor år 2001 och de har inte försvunnit än! Har testat transversal, vårtmedel, vårtfri, nagellack, frysning, tea tree olja, äppelcidervinäger, silvertejp, homeopati (thuja). Ibland har någon försvunnit men sen har de kommit tillbaka. De gör ont att gå på och hindrar mig från att utöva vissa sporter. Jag har haft på händer, läppar och underliv också men de har som tur är gått bort med ihärdighet. Så det är inte så lätt som de säger med vårtor, eller behöver inte vara det...
 
Kommentera denna artikel