Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/29/2012

Chefer dricker mer och röker mindre

Nästan dubbelt så många chefer som andra anställda dricker alkohol tre eller fler gånger i veckan. Men de anställda är oftare rökare och cheferna motionerar mer.
 
Chefer dricker mer och röker mindre
Det visar en ny undersökning från hälsoföretaget Previa, där över 2000 chefer svarat på frågor om hälsa och levnadsvanor.
 
– Livsstilsfrågorna om sådant som motion, kost, alkohol och rökning är avgörande för hur vi mår och därmed hur bra vi kan prestera på jobbet. På de områdena har chefen en viktig roll som förebild på arbetsplatsen, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa.
 
Bland chefer dricker 14 procent alkohol tre eller fler gånger i veckan, att jämföra med 8 procent bland övriga anställda. När det gäller rökning är förhållandet det omvända, med 14 procent rökare bland de anställda och 9 procent rökare bland cheferna.
 
En knapp majoritet av cheferna, 54 procent ägnar sig åt måttlig motion eller hård träning.
 
– Strategiska arbetsgivare engagerar sina chefer i hälsofrågor, såväl för chefernas och medarbetarnas egen skull som för att skapa en framgångsrik arbetsplats. En chef som prioriterar sin egen hälsa har lättare att ge medarbetarna det stöd de behöver i hälsofrågor, säger Urban Svensson.
 
Statistiken kommer från Previas kartläggningar av hälsotillståndet hos mer än 2100 chefer i hela landet mellan 2008 och 2011. I kartläggningen ingår frågor om det allmänna hälsotillståndet.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel