Skribent: Petra Carlsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/1/2012

Maharishi Ayurveda - skönhet bortom tid och ålder

Enligt den amerikanska läkaren Nancy Lonsdorf är det inte bara möjligt - utan också enkelt– att bli friskare och vackrare efter 40-årsdagen med hjälp av Maharishi Ayurveda. När hon nyligen besökte Sverige delade hon med sig av sina mångsidiga kunskaper.
 
Maharishi Ayurveda - skönhet bortom tid och ålder

Fotograf: Petra Carlsson

I en sekelskifteslägenhet i centrala Malmö har Nancy Lonsdorf lånat ett stort vardagsrum där hon har mottagning under ett par dagar i maj.
 
Flera personer har bokat tid för konsultation för att få personliga råd om hur de ska lägga om sin livsstil för att må bättre, och den föreläsning som hon ska hålla dagen därpå är fullbokad.
 
Det intressanta med Nancy Lonsdorf är att hon förenar det bästa av två världar. Hon är en av världens främsta experter på ayurveda för kvinnor - och legitimerad läkare med en västerländsk utbildning i medicin från John Hopkins School of Medicine och Stanford University.
 
I sin bok ”Frisk och vacker efter 40 – med Maharishi Ayurveda”, som kom på svenska förra året, delar hon med sig av sina kunskaper om hur man på ett naturligt sätt förebygger hjärt-kärlsjukdomar, klimakteriebesvär, benskörhet, minnesluckor, humörsvängningar, rynkor och andra åldersrelaterade besvär, ”så att vi istället kan växa i fullständig hälsa”.
 
Inte undra på att hon är en populär föreläsare. De senaste två åren har hon rest mycket, berättar hon, när vi slagit oss ner i det rymliga vardagsrummet. Efter Sverigebesöket står Israel på turnéplanen.
 
En exotisk doft sprider sig från det ayurvediska vata-te jag blir serverad.
Nancy Lonsdorf lutar sig tillbaka i hörnfåtöljen och berättar om sitt eget möte med den mångtusenåriga holistiska hälsokunskapen för omkring 30 år sedan, då hon direkt efter sina läkarstudier fick möjlighet att åka till Indien under några veckor för att studera ayurveda.
 
- Jag lärde mig att uppskatta och förstå varför min kropp betedde sig som den gör på olika sätt. Genom att ändra livsstil fick jag bättre balans i mitt liv och jag känner att jag vet hur jag ska göra för att må bra. Knock on wood!
Hon ler.
Och visst utstrålar Nancy Lonsdorf harmoni och friskhet.
 
Redan under sin utbildning – ”det kan vara ganska tröttande att studera” – bestämde hon sig för att åka på spa, ett av de första i USA med ayurvediska behandlingar. Det gav betydligt djupare och mer varaktiga resultat än de avslappnande massager hon sett fram emot.
 
- Efter tre dagar där kände jag mig så mycket bättre och det höll i sig i månader. Jag fick bättre matsmältning och sov bättre.
 
Så säger hon något som är lika självklart som helt revolutionerande – något som borde nå fram till alla utbildningsansvariga på våra västerländska läkarutbildningar:
 
- I min medicinska läkarutbildning lärde jag inget som faktiskt gjorde mig friskare. Jag lärde mig bara hur man skulle hantera sjukdomar. Jag insåg att jag ville dela med mig av de verktyg jag själv fått genom ayurveda till mina patienter.
 
Under de senaste 22 åren har Nancy Lonsdorf behandlat över 15 000 patienter med hjälp av Maharishi Ayurveda. Hon är nu medicinsk ledare för USA:s största Maharishi Ayurveda-hälsocenter.
 
Så även om hon tar blodtryck, blodprover, gör olika tester och anlitar specialister när det behövs, så är den primära behandlingen att ge sina patienter naturlig terapi så långt det är möjligt.
 
Hon förenar urgammal visdom med den senaste forskningen och har under de senaste tio åren arbetat tillsammans med ett antal vaidyas, som Maharishi Ayurvedaläkare kallas.
 
Grunden för hälsosystemet Maharishi Ayurveda är naturens inneboende visdom.
Ordagrant betyder ayurveda ”kunskap om livets helhet”. Veda betyder ”ren kunskap” och avser naturens intelligens, den kosmiska ritning och ordning som är grunden för funktionen och utvecklingen av allting i universum, inklusive vår mänskliga kropp.
Ayurveda har använts kontinuerligt i över femtusen år och ingår i Indiens offentliga sjukvårdssystem.
 
Den ursprungliga versionen har dock till stor del gått förlorad, särskilt den del som handlar om sambandet mellan medvetandet och fysiologin (sinnet och kroppen). Vissa aspekter som utvecklas på ett mer fullständigt sätt i den vediska litteraturen, såsom yogaställningar, transcendental meditation, vediska ljud- och vibrationstekniker samt tekniker för hälsa och fred i samhället i stort, finns bara kvar som fragment eller inte alls.
 
Därför samlade Maharishi Mahesh Yogi några av världens ledande ayurvedaläkare för att återskapa avurveda i sin helhet 1983. Denna fullständiga version kallas Maharishi Ayurveda.
 
Maharishi Ayurveda ser utvecklingen av medvetandet som en grund för hälsa, tillsammans med alla aspekter av våra levnadsvanor – kost, sömn, motion, örtpreparat och livsmiljö. Kopplingen som kroppen har till medvetandet, sinnet, känslorna och naturen som helhet betonas.
 
- När vi stressar tenderar doshorna att störas. Vi behöver lugna medvetandet från alla tankar, allt brus.
 
Nancy jämför med när man var liten och gjorde sig illa och mamma tog upp en i knäet.
 
- Då kändes det genast bättre. I avyrveda säger man att all healing sker i knäet på moder natur – den gudomliga modern.
 
För att stilla sinnet rekommenderar Nancy transcendental meditation, som visat sig ha väldigt många positiva effekter, som till exempel minskning av hjärt-kärlsjukdomar, mindre stress och oro, bättre sömn, klarare tänkande, ökad kreativitet och ökad självkänsla.
 
- Tekniken härstammar från mänsklighetens äldsta kunskapstradition – den mångtusenåriga vedakunskapen.
 
I sin senaste bok fokuserar Nancy Lonsdorf på kvinnor runt menopaus och äldre. Den går grundligt igenom hur klimakteriebesvär uppkommer beroende på underliggande obalanser som utvecklats under lång tid, men som nu ger sig till känna på grund av hormonskiftningarna.
 
Hon beskriver hur våra doshor (grundenergier/kroppstyper) och vävnader hänger ihop med våra besvär och ger råd om hur vi skapar vår egen hälsoplan baserad på vår specifika situation.
 
Inom ayurveda pratar man om tre olika grundenergier: vata, pitta och kapha, som ligger till grund för alla fysiska och psykologiska processer. Vanligtvis är en eller två av dessa doshor dominerande hos en individ.
 
Men även dygnet delas in i vata-, pitta- och kaphatid, vilket Nancy återkommer till när hon ger några grundläggande hälso- och skönhetsråd.
 
Det finns en lyster över henne, som om hela hon strålar av hälsa. Nancy Lonsdorf tycks förkroppsliga det hon lär ut.
 
- Jag tror att alla har insett att du kan titta på en kvinna, kanske bara 20 år - eller 50 - med perfekt modellansikte, ändå är hon inte så attraktiv. Så ser du en annan kvinna - som jag nyss gjorde - i 70-årsåldern, med detta klara sken i sina ögon när hon ler. Hela ansiktet lyser upp som en diamant. Hon var så vacker. Det handlar om vilka vi är inuti. Om vi är glada och mår bra blir vi vackra.
 
Enligt Maharishi Ayurveda vilar sann skönhet på tre pelare roopam eller yttre skönhet, som återspeglar din allmänna hälsa och visar sig i din hud, ditt hår och dina naglar etc gunam eller inre skönhet, som skiner igenom från din själ, ditt inre medvetande eller ditt inre varande och vayastyag eller varaktig skönhet, som går bortom ålder och tid.
 
Vi kan bromsa åldrandeprocessen genom att minska på stressen, äta bra mat, rena kroppen, sköta om oss på bästa sätt och komma i bättre rytm med dygnets timmar genom att vara medvetna om de olika doshorna.
 
Tre skönhetstips:
 
 • Oljemassage
  För att förebygga och minska rynkor och slapp hud rekommenderar Nancy abhyanga, oljemassage. Den får oss att skimra.
   
  Denna dagliga kur har föryngrande effekt, är bra för huden och nerverna. Ofta har de delar av kroppen som blivit stela, eller där huden blivit slapp, dålig cirkulation och sämre känsel. Den ayurvediska oljemassagen kan ge bättre cirkulation och aktivitet i nervsystemet.
   
  Huden är ett av de huvudsakliga organen där östrogen bildas efter klimakteriet. Nancy har inte några forskningsrön som bekräftar hennes uppfattning, men tror att det mycket väl kan vara så att abhyanga kan stärka östrogenproduktionen i huden så att den kompenserar den minskade produktionen i äggstockarna. Enligt ayurvediska texter stärker den benen och förhindrar benskörhet.
   
  I Indien används kallpressad sesamolja, men för svenska förhållanden rekommenderar Nancy ekologisk kallpressad olivolja eller kokosolja. (För ansiktet endast kokosolja. Svenskar har mer av pitta-doshan och sesam kan vara irriterande för den).
   
  Värm oljan till kroppstemperatur i vattenbad. Oljan masseras in med handflatorna, inte fingertopparna och varar i totalt ca 20 minuter (det är bättre att göra den än att hoppa över, även om man inte har så mycket tid).
   
  Börja med att massera hårbotten kraftigt. Därefter ansikte och örsnibbar. Massera hals och nacke och gå sedan stegvis nedåt axlar, armar, händer och fingrar, bröst, mage, rygg, ben och fötter – först ena sidan av kroppen, sedan andra för varje del.
   
  Gör långa strykningar över armar och ben, cirkulära rörelser vid lederna. Fötterna anses speciellt viktiga att massera och bör, precis som huvudet, få en proportionerligt längre massage.
   
  Massera både ovansidan och gnugga fram och tillbaka under fotsulorna med öppen hand. Låt oljan sitta minst 15 minuter om du vill duscha efter. (De dagar du inte tvättar håret kan du hoppa över olja i hårbotten).
   
 • Morgonstund har guld i mund
  Ta en kvarts promenad (eller längre) på morgonen, helst före kockan tio.
   
  Enligt ayurveda domineras tiden mellan sex och tio på morgonen av kapha, den dosha som ger styrka, stabilitet och uthållighet. Detta är bästa tiden för motion och sätter igång ämnesomsättningen för hela dagen. Det sägs också att morgonsolen är hälsobringande.
   
  Den framkallar glädje och hjälper dig också att sova bättre. Det starka ljuset hjälper mot depression och även att hålla kroppstemperaturen stadigare.
   
 • Viktigt när du sover
  Enligt ayurveda är det lika viktigt, eller kanske även viktigare, när du somnar än antalet timmar du sover.
   
  Detta börjar uppskattas även av modern vetenskap, menar Nancy Lonsdorf.
   
  - Det finns studier gjorda som visar att hormonerna som ansvarar för celldelning och förnyelse av hudvävnaderna är mer aktiva om du börjar sova sex timmar innan din lägsta kroppstemperatur under en 24-timmarscykel.
   
  Runt fyra, halv fem på morgonen är kroppstemperaturen som lägst. Den högsta är runt tio på kvällen. Så det innebär att du bör sova runt tio på kvällen.
   
  Pittatiden kommer tillbaka mellan tio och två på natten och sover man då använder kroppen den metaboliska energin till att rena kroppen. Då rensas gifter ut från huden, levern och blodet.
   
  - Om du är vaken använder du i stället energin till att sitta vid datorn eller något. Och runt midnatt är det många som blir sugna på något att äta, och då stör du verkligen reningsprocessen, påpekar Nancy.
   
  Dygnsrytmen för de olika doshornas är samma, oavsett vilken kroppstyp du har, men vi har lagt oss till med olika vanor. Vissa arbetar ju nattskift, men människan är ett dagdjur som mår bäst av att vara vaken under dagen och sova på natten, menar Nancy.
   
  - Jag har tagit pulsen på många som är uppe sent och även om de säger att det är normalt för dem så är det inte bra. De har ofta vata-obalans, och även kapha, för de sover för länge på morgonen.
   
  Speciellt viktigt är sömnrytmen under klimakteriet, menar Nancy.
  - Lägger man sig före pittatid så sover man djupare och slipper sömnstörningar, vilket kan vara ett stort problem under menopausen.
   
  När jag reser mig för att gå känner jag att det finns så mycket att ändra på och oändligt mycket att lära. Men det finns egentligen ingen anledning till oro.
   
  - Kunskapen finns inuti dig själv, i den fullständiga källa av naturens intelligens som finns inom oss alla, försäkrar Nancy Lonsdorf.
 •  
  Fakta:
  TM:s positiva effekter har bekräftats av mer än 600 vetenskapliga studier.
  Läs mer på:tm.org och tmdoctors.info
   
  Nancy Lonsdorfs bok ”Frisk och vacker efter 40 – med Maharishi Ayurveda” kan beställas hos Syneidos Kvalitetslitteratur:
  www.syneidos.se
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel