Skribent: Emelie Kalén
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/30/2013

Smörj in huden säkert i sommar

Efter sommarens solande och badande är det extra viktigt att vårda huden. Torra hälar och fnasiga axlar ska skrubbas och solbrända armar och kinder återfuktas. Men vad innehåller egentligen alla dessa krämer som vi smörjer in våra kroppar med? Och hur påverkar dessa ingredienser vår hälsa?
 
Smörj in huden säkert i sommar
I Sverige spenderar vi ofantliga mängder hudvårdsprodukter varje år. Och den gigantiska hygien- och hudvårdsbranschen växer stadigt.
 
Återfuktande ansiktsoljor, feta nattkrämer och mirakelkurer mot fina linjer i ansiktet. Ja, listan är lång. Tusentals ingredienser används i olika hudvårdsprodukter och en kräm innehåller i snitt mellan 10 och 15 olika ingredienser.
 
– Produkter som inte innehåller kvalitativa råvaror behöver många konsistensgivare och tillsatsämnen för att ge intryck av att fungera. Ju färre ingredienser en hudvårdsprodukt innehåller desto bättre, säger Gunilla Brunell, VD och Produktutvecklare av WISE Naturkosmetik.
 
Allergiframkallande ämnen
Huden är kroppens största organ och absorberar en stor del av krämerna som vi smörjer in oss med. I rådande sol- och badsäsong smörjer vi gärna in huden extra mycket med solskydd, after sun lotion och återfuktande krämer.
 
Många av dessa produkter innehåller ämnen som är långtifrån skonsamma för huden.
 
– Människan utsätts för i snitt 30 000 kemikalier per dygn. Vi exponeras ständigt för skadliga ämnen och givetvis irriterar det huden. För 20 år sedan hade en av tio personer känslig hud. Idag har den siffran stigit till fler än sex av tio, vilket jag tror till viss del beror på att det inte funnits tillräckligt kvalitativ hudvård på marknaden under de senaste decennierna, säger Gunilla Brunell.
 
Parabener i solkrämer
I genomsnitt använder vi svenskar mellan 8 och 12 hygien- och hudvårdsprodukter per dag. Konserveringsmedel och parfymämnen är bland de vanligaste orsakerna till kontaktallergi. Samtidigt visar en forskningsstudie vid Karolinska Institutet från 2011 att allergiframkallande ämnen och konserveringsmedel är vanligt förekommande i mängder av hudvårds- och kosmetikprodukter.
 
Så sent som förra sommaren framkom det att en stor del av de solkrämer som säljs på den svenska marknaden innehåller parabener, som misstänks ha en hormonstörande effekt samt en negativ inverkan på miljön. Ämnet används i första hand som konserveringsmedel i krämbaserade kroppsvårdsprodukter.
 
– Produkter som innehåller vatten måste dock ha konserveringsmedel. Men vissa parabener råder det stor osäkerhet och försiktighet gentemot, som propylparaben och butylparaben. Forskning har påvisat viss hormonstörning samt att de kan lagras i kroppen. Andra skadliga ämnen som förekommer i hudvårdsprodukter är mineralolja och syntetiska parfymer, säger Gunilla Brunell.
 
Medveten konsument
Dagens konsument är medveten om vad produkterna innehåller och vilka ingredienser som bör undvikas. Vi läser innehållsförteckningarna noggrant innan vi köper varorna och blir i allt större utsträckning mer pålästa om ämnens skadliga verkan på våra kroppar.
 
Den ekologiska hudvårdsbranschen växer sig allt starkare och just innehållets påverkan för människa och natur har en större betydelse för konsumenterna idag än tidigare.
 
– För många år sedan var konsumenterna väldigt ovetande om betydelsen av naturliga hudvårdsingredienser. Idag ser det helt annorlunda ut, säger Gunilla Brunell.
 
Naturliga ingredienser
Den snåriga hudvårdsdjungeln består givetvis inte enbart att skadliga ingredienser utan det finns många ämnen som är hälsosamma och bra att smörja in sig med. Inte minst så här års då vi exponeras för ovanligt mycket sol.
 
En skonsam fuktighetsbevarande kräm med nedkylande effekt är bra för solbränd hud och får gärna innehålla aloe vera, då den har en lugnande och svalkande egenskap, samt påskyndar hudens läkningsprocess.
 
– Ett tips är att använda en vegetabilisk, helst även ekologisk, kroppsolja istället för hudlotion. För ansiktet fungerar oljeserum och ansiktsspray bra, säger Gunilla Brunell.
 
 
Fakta:
Hudlexikon
 
Ingredienser du bör undvika
 
 • Mineralolja
  återfinns under namn som Paraffinum Liquidum, Petroleum, Vaselin och Vaselin Oil på innehållsförteckningen. Mineralolja är en vanlig bas i mängder av hudvårds- och hygienprodukter.
   
  Den har lång hållbarhet och är billigare än vegetabiliska oljor. Mineralolja är beroendeframkallande, täpper igen porerna och irriterar hudens naturliga fettproduktion.
   
 • Parabener
  är en grupp konserveringsmedel som används i många hudvårdsprodukter. Olika parabener skyddar mot olika typer av bakterier och mögel, därför tillsätts det ofta flera olika parabener i samma produkt.
   
  Parabener är hormonstörande och har en negativ inverkan på miljön. De går under namn som butylparaben, methylparaben, ethylparaben, propylparaben och bensylparaben.
   
 • PEG
  är en serie syntetiska kemikalier som misstänks vara hormonstörande och cancerframkallande.
   
 • Propylenglykol
  är en alkohol som är en restprodukt från bergoljeindustrin. Fungerar som konserveringsämne. Förekommer i både hudvårdsprodukter och livsmedel.
   
 • Sodium Laureth/Lauryl Sulfat (SLS)
  Ett rengörande, löddrande och uttorkande ämne som irriterar huden och slemhinnorna. Detta ämne är väldigt vanligt i dusch- och hygienprodukter.
   
  Välj naturliga och skonsamma alternativ
   
 • Aloe Vera
  är effektivt mot hudirritation och en skonsam fuktgivare för torr hud och hår. Har en lugnande verkan.
   
 • Eteriska oljor
  är aromatiska vätskor som utvinns ur blommor, träd och andra växtarter.
   
 • Sheasmör
  är ett naturligt fett som har en läkande effekt på torr och känslig hud. Den skyddar mot väder, vind och är fuktighetsbevarande.
   
 • Vegetabiliska oljor
  som exempelvis vetegroddsolja, solrosolja, mandelolja och olivolja utvinns ur olika frukter, nötter och frön. Innehåller viktiga fettsyror, linol- och linolensyra och är hudvänliga. De stimulerar hudens egen funktion.
   
 •  
  Läs mer om hudvård och skönhet:
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel