Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/3/2013

Läppstift och läppglans innehåller tungmetaller

En ny studie visar att läppstift och läppglans innehåller giftiga tungmetaller, inklusive bly, kadmium, krom och aluminium.
 
Läppstift och läppglans innehåller tungmetaller
Dom amerikanska forskarna har gått igenom 32 olika läpprodukter och hittade så höga halter av tungmetaller att nivåerna utgör en risk för hälsoproblem.
 
Överexponering av metallerna kan med tiden leda till hälsoproblem såsom neurologiska skador och en ökad cancerrisk.
 
I studien ingick kända läpprodukter från tonårsflickor i åldern 14-19 år. Produkterna hade köpts i varuhus och apotek i USA.
 
Forskarna anser att det är särskilt oroande med dessa nivåer i läppstift och läppglans eftersom de tas upp i huden. En överdriven exponering för till exempel krom kan på sikt ge tumörer i mage eftersom krom är ett cancerframkallande ämne. medan överexponering av mangan kopplas till förgiftning av nervsystemet.
 
En studie som genomfördes förra året visade att mer än 400 populära läppstiftsmärken innehåller dubbelt så mycket bly som man tidigare trott .
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
5/5/2013 11:06:27 AM - Linda P
Läppstift och blyrester
Det är inga nyheter. Redan för flera år sedan så såg man högt blyinnehåll i läppstift. Det innehåller också grisfett och säkert lite andra läskiga saker som vi inte vill veta av. Allt kommer från Kina numera och de är inte kända för att jobba med säkerhet eller miljötänk.
 
5/4/2013 3:13:16 PM - Källkritiker
Källhänvisning mm
Vilka är
 
5/4/2013 3:10:39 PM - Källkritiker
Källhänvisning mm
Vilka är
 
Kommentera denna artikel