Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/2/2016

Mindfulness och KBT kan lindra smärta i ländryggen

En ny studie visar att kronisk smärta i ländryggen kan lindras med mindfulness eller kognitiv beteendeterapi, KBT.
 
Mindfulness och KBT kan lindra smärta i ländryggen
Smärtor i ländryggen är vanligt och riskerar att bli ett bestående funktionshinder utan bra behandling.
 
Ett forskarteam vid Group Health Research Institute i Seattle ville undersöka om MBSR, mindfulnessbaserad stressreducering, kan lindra ryggsmärtan.
 
I testgruppen ingick 342 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 20 till 70 år. Alla hade kronisk ländryggssmärta. Medelåldern bland deltagarna var 49 år och i snitt hade de lidit av ryggvärk i sju år.
 
Förbättrad rörlighet och smärtlindring
Man delade in testpersonerna i tre grupper. Den ena gruppen fick behandling med MBSR, den andra med KBT och den tredje fick traditionell behandling. Behandling med KBT och MBSR pågick under åtta veckor i två timmar per vecka.
 
Forskarna kom fram till att av de som fick behandling med MBSR så förbättrades rörligheten i ryggen hos 61 procent av deltagarna. Hos KBT-gruppen förbättrade 58 procent rörligheten och med traditionell behandling förbättrade 44 procent sin rörlighet i ryggen.
 
Smärtlindringen var 44 procent hos MBSR-gruppen och 45 procent hos KBT-gruppen. Hos de som fick traditionell behandling var smärtlindringen 27 procent. Smärtlindringen kvarstod 26 veckor efter behandlingen i alla grupper. För KBT samt MBSR såg man att smärtlindring och ökad rörlighet kvarstod 52 veckor efter behandlingen.
 
 
Fakta:
Vad är MBSR och KBT?
Mindfulness-baserad stressreducering (MBSR) är inriktad på att öka medvetenheten och acceptansen ögonblick för ögonblick av det fysiska obehaget och svåra känslor. Sker genom meditation och enkla yogarörelser.
 
KBT-behandlingen var inriktad på att ändra smärtrelaterade tankar och beteenden.
 
Läs mer om ryggvärk
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel