Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/1/2018

Omega 3 kan reducera skador från socker

Genom att äta fruktos, en vanlig sockerart, förändras hundratals gener som kopplas till sjukdomar. Forskare har nu upptäckt att omega-3 kan minska skaderiskerna.
 
Omega 3 kan reducera skador från socker
En amerikansk studie visar att hundratals gener kan skadas av fruktos och på så sätt orsaka sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, Alzheimers och funktionsnedsättning som ADHD.
 
Men forskarna upptäckte även att omega-3 fettsyran dokosahexaensyra, DHA, verkar kunna vända de skadliga förändringar som fruktos bidrar till. Man kunde se att DHA inte bara ändrar en eller två gener utan fettsyran kan påverka genen att återgå till normal funktion.
 
DHA förekommer naturligt i våra hjärncellers membran, men inte i tillräckligt stor mängd för att bekämpa sjukdomar. Då vi inte kan tillverka DHA själva behöver det tillföras med kosten.
 
DHA förstärker kopplingarna i hjärnan och på så sätt förbättras till exempel inlärning och minne. DHA förekommer naturligt i vild lax. Det förekommer även i andra feta fiskar och i varierande mängd i valnötter, chiafrö, alger och grönsaker.
 
Fruktos finns i livsmedel som är sötade med high-fructose-syrup som till exempel glass och desserter eller läsk, yoghurt, vitaminvatten, sirap, färdigmat, agave och honung.
 
Fruktos ger genskador
Forskarna ville testa effekterna av fruktos och DHA och använde råttor som tränats att springa i labyrinter. Man delade slumpmässigt in råttorna i tre grupper.
 
Under sex veckor fick den ena gruppen vatten med tillsatt fruktos. Mängden fruktos motsvarar det som en människa får i sig genom att dricka en liter läsk per dag. Den andra gruppen fick fruktosvatten och mat med DHA. Den tredje gruppen fick vatten utan fruktos och ingen DHA.
 
Efter sex veckor fick råttorna springa genom labyrinten igen. De som endast hade fått fruktos tog sig igenom labyrinten ungefär hälften så snabbt som de som fått vatten utan fruktos. Detta visar att fruktos påverkar minnet negativt. De råttor som hade fått fruktos och DHA uppvisade liknande resultat som de drack vatten utan fruktos. Forskarna menar att det visar att DHA minskar de skadliga effekterna av fruktosintag.
 
Andra tester på råttorna visade att de råttor som fått fruktos hade mycket högre blodsocker, triglycerider och insulinnivåer än de andra två grupperna. Dessa symtom hos människor ökar risken för bland annat fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdom.
 
Man undersökte även mer än 20.000 gener i råttornas hjärnor och identifierade mer än 700 gener i hypotalamus och mer än 200 gener i hippocampus som förändrades av fruktos. De genförändringar de upptäckte påverkar bland annat ämnesomsättning, cellkommunikation och inflammation. Generna kan bidra till uppkomsten av sjukdomar som Parkinsons, depression, bipolär sjukdom och andra hjärnsjukdomar.
 
 
Källa: University of California
 
Fakta:
Läs mer om fruktos och negativa effekter på hälsan
Fruktos>>
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel