Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/19/2017

4x4 intervaller rensar blodkärlen

En norsk studie på överviktiga barn och ungdomar visar att intervallträning gör blodkärlen som nya igen.
 
4x4 intervaller rensar blodkärlen
I den aktuella studien ingick 99 norska och australiensiska överviktiga barn och tonåringar mellan 7 och 16 år.
 
I den inledande hälsoundersökningen kunde forskarna konstatera att deltagarnas hjärtan var i försämrat skick samtidigt som det hade börjat bildas plack i blodkärlen. De hade också fyra gånger mer fett runt sina inre organ än barn och ungdomar med normalvikt.
 
Det här är försämringar som tidigare varit ovanliga hos barn och ungdomar, men i takt med ökad vikt och en inaktiv livsstil visar sig dessa riskfaktorer numera även hos barn och ungdomar. Dessa försämringar är starkt förknippade med hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och cancer.
 
Vilken träningsintensitet är bäst?
Målet med studien för de norska och australiensiska forskarna var att komma fram till vilken träningsintensitet som ska rekommenderas till överviktiga barn och ungdomar så att de kan förbättra sin hälsa så mycket som möjligt.
 
Man delade slumpmässigt in deltagarna i tre grupper där alla fick kostråd. I två av grupperna fick de dessutom träna tre gånger per vecka på löpband eller cykel. Den ena träningsgruppen genomförde intervallträning om 4 gånger 4 minuter, medan den andra gruppen tränade måttligt med stabil intensitet under 44 minuter.
 
Man undersökte hjärtat med avancerad ultraljudsutrustning vid studiens början och efter 12 veckor. Forskarna konstaterade att de som tränade 4x4 intervallträning hade normaliserat sin hjärtfunktion och minimerat plackbildningen.
 
De som tränade med måttlig stabil intensitet hade också fått en bra effekt, men inte lika bra som de som tränade intervaller.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel