Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/8/2018

Blåbärsvinäger skyddar hjärnan

En studie visar att blåbärsvinäger kan minska risken för demens och Alzheimers sjukdom.
 
Blåbärsvinäger skyddar hjärnan
I sökandet efter ett sätt att bekämpa kognitiv nedgång har forskare inom jordbruks- och livsmedelskemi kommit fram till att blåbärsvinäger kan erbjuda lite hjälp.
 
I en ny studie på möss såg man att en vinäger med blåbär kunde återställa den kognitiva funktionen hos mössen.
 
Kunskapen om hjärnorna hos Alzheimers sjukdom, den vanligaste formen av demens, visar att de har lägre nivåer av signaleringsföreningen acetylkolin och dess receptorer. Forskning har också visat att blockering av acetylkolinreceptorer stör störningar och minne. Läkemedel för att stoppa nedbrytningen av acetylkolin har utvecklats för att bekämpa demens, men de håller ofta inte länge i kroppen och kan vara giftiga för levern.
 
Naturliga extrakt kan vara ett säkrare behandlingsalternativ och vissa djurstudier tyder på att dessa extrakt kan förbättra kognitionen. Dessutom kan jäsning öka bioaktiviteten hos vissa naturliga produkter. Så nu ville forskarna testa om ättika från blåbär, förpackade med ett brett spektrum av aktiva föreningar, kan bidra till att förhindra kognitiv nedgång.
 
Mätningar av molekyler i hjärnan visade att ättika minskade nedbrytningen av acetylkolin och ökade nivåer av hjärnhärledd neurotrofisk faktor, ett protein associerat med att upprätthålla och skapa friska neuroner.
 
 
Källa: American Chemical Society
 
Fakta:
Hemgjord blåbärsvinäger
Du kan enkelt göra din egen blåbärsvinäger. Du behöver 2 dl blåbär, 1 msk honung och 3 dl äppelcidervinäger.
 
Värm upp blåbären i en kastrull, cirka 2 minuter. Mosa dom och låt svalna. Blanda med honung och äppelcidervinäger i en glasflaska och förvara i kylen.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel