Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/7/2019

Gurkmeja är bra för minnet

En daglig konsumtion av gurkmeja som ingår i bland annat curry har visat sig ge bättre minne och humör hos personer med mild minnesförsämring.
 
Gurkmeja är bra för minnet

Fotograf: sund.nu

Forskare vid UCLA har undersökt effekterna av tillskott med gurkmeja.
 
Tidigare studier har visat att gurkmeja har antiinflammatorisk och antioxidantverkan i laboratoriestudier. Det har också föreslagits som en möjlig anledning till att äldre i Indien, där gurkmeja ingår i den dagliga kosten, har en lägre förekomst av Alzheimers sjukdom och bättre kognitiv prestanda.
 
I studien ingick 40 stycken vuxna mellan 50 och 90 år med lättare minnessvårigheter, men utan demens. Deltagarna fick antingen placebo eller 90 mg curcumin två gånger dagligen i 18 månader.
 
Samtliga fick genomgå standardiserade kognitiva bedömningar i början av studien och med sex månaders intervall. Man titta även på halten curcumin i blodet i början av studien och efter 18 månader.
 
De som fick curcumin upplevde betydande förbättringar i minne och uppmärksamhet, medan de personer som fick placebo inte märkte någon skillnad.
 
I de minnestester som genomfördes såg man att de som fått curcumin förbättrade sitt minne med med 28 procent under 18 månader. De uppvisade också en förbättring när det gällde sitt humör.
 
Forskarna tror att curcumin i gurkmeja minskar inflammation i hjärnan, som kopplas till både Alzheimers, demens och depression.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel