Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/24/2018

Motion minskar inflammation

Överviktiga som motionerar kan minska inflammationsmarkörer i blodet visar en ny studie.
 
Motion minskar inflammation
Många av hälsoproblemen i samband med övervikt är ett resultat av kronisk inflammation. Inflammation är en naturlig process i kroppen som svar på skador, men hos överviktiga kan inflammationen bli långsiktig och leda till skador på frisk kroppsvävnad.
 
Vissa blodkroppar är mer benägna att orsaka inflammation och om dessa celler tillverkas i kroppen i större antal än normalt kan de spridas till organ i kroppen och orsaka störningar.
 
De blodkroppar som orsakar inflammation bildas från stamceller i kroppen. Den nya studien är den första som visar att träning förändrar egenskaperna hos dessa blodbildande stamceller och därmed minskar antalet blodceller som kan orsaka inflammation.
 
I studien ingick en mix av unga, äldre, smala och tjocka deltagare. Alla var fullt friska och fick genomgå en omfattande fysiologisk kategorisering före och efter sex veckors träningsprogram.
 
Övningsprogrammet bestod av cykling eller promenad på löpband tre gånger per vecka och under en timme per gång. Forskarna samlade in blod före och efter för att mäta blodbildande stamceller hos respektive person.
 
Resultaten visade att träning minskar antalet blodbildande stamceller i samband med produktionen av den typ av blodceller som ansvarar för inflammation.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel