Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/10/2016

Kemikalier i solskydd inte bra för män

En del av de kemikalier som används i solskydd kan störa mäns spermiefunktion.
 
Kemikalier i solskydd inte bra för män
En dansk studie visar att många kemikalier som används som UV-filter i solkrämer stör spermiers funktioner. Dessutom kan de efterlikna effekten av kvinnliga könshormonet progesteron.
 
Forskarna tror att detta kan vara en förklaring till att oförklarlig infertilitet ökar och är så utbredd idag.
 
Syftet med de kemiska UV-filtren är att minska den mängd UV-strålar som huden får av solen, men en stor del upptas snabbt via huden. Blodprover med kemikalier från UV-filter har hittats i blodprov och i 95 procent av urinprov i USA, Danmark och andra länder.
 
Studien gick till så att de danska forskarna testade 29 av 31 tillåtna UV-filter för solskydd i USA och Europa på levande, friska spermier. Spermierna erhölls från flera olika friska donatorer.
 
Forskarna kom fram till att 13 av de 29 testade UV-filtren störde den normala spermiecellfunktionen. Man såg att effekten började vid mycket låga doser, långt under de nivåer som en normal användning av solskyddmedel ger.
 
Man kom även fram till att nio av dessa 13 UV-filter härmade effekten av det kvinnliga hormonet progesteron. Detta ger bevis för att dessa UV-filter är hormonstörande.
 
Ingredienserna är vanliga i solskyddsprodukter samt produkter med innehåll av solskydd som makeup, lotions och läppbalsam.
 
Ingredienser att se upp med är:
- avobenzone
- homosalate
- meradimate
- octisalate eller oktylsalicylat
- octinoxate eller oktylmetoxicinnamat
- oktokrylen
- oxibenson eller benzophenone- 3 eller BP-3
- padimat O
 
Källa: Endocrine societys 98:e årsmöte i Boston 2016
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel