Skribent: Kicki Blom
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/11/2003
Uppdaterad: 7/18/2015

Personlig pärla i Skåneland

Vi sitter i ett stort runt utomhusbadkar. Höga tallar i stolt majestät vajar över oss och runt omkring tätnar det ruggiga höstmörkret. I vårt egna lilla paradis härskar dock värme och harmoni, och i facklornas sken låter vi det kroppsvarma vattnet smeka huden. I bakgrunden porlar ett vattenfall, och medan ett gulnande löv dansar ner på vattenytan, flyter tankarna iväg och vi gör inget annat än bara finns.
 
Personlig pärla i Skåneland

Fotograf: Kicki Blom

Ibland kan det räcka med ett dygns avkoppling och vila för att få kroppen och själen på plats igen. Att som vänner eller par ha tid att avsluta meningarna, att tänka klart tankarna är ovärderligt för att bevara vänskapen eller kärleken.
 
Och vill man känna det som om man åker hem till några bekanta som gör allt för att du ska må som en kunglighet, ja då vet vi ett ställe!
 
– Vi ville komma bort från det där opersonliga som en del spa-anläggningar har. Vi var på ett ställe en gång där vi fick ta nummerlappar för behandling, och så ropade dom upp när det var ens tur. Och efter behandlingen fick man en minut på sig att vakna till. Så vill vi inte ha det! säger Christine Laubert som tillsammans med sin man driver Spa & Massage i Vittsjö som ligger i norra Skåne.
 
Heta stenar
Vi, min make Daniel och jag, anlände på förmiddagen efter att ha lämnat sonen hos farmor och farfar i Linköping. Det var enkelt att hitta till Vittsjö och det gick betydligt snabbare att köra än vad vi trodde.
 
– De flesta tar bil, men det går bra att ta tåget till Hässleholm så hämtar vi upp med bil där. Vi har även en hel del gäster från Danmark, det är ju bara 12 mil från Köpenhamn. Eftersom det är så litet kan vi vara väldigt flexibla och skräddarsyr transporter och behandlingar efter önskemål.
 
För oss stressade nollåttor tar det nästan hela dagen att komma ner i varv. Vi vill nästan ha ett schema för aktiviteter och tider, men efter en promenad i de vackra omgivningarna och en massage med heta stenar börjar kroppen komma ner i varv.
 
– Det är lavastenar som masseras i flödande rörelser. Där man behöver mer energi kallnar faktiskt stenarna snabbare!
 
De av naturen slipade lavastenarna värms i ett vattenbad och känns otroligt lena mot huden. Och så får jag en varm sten på varje fot och en i varje hand. Jag njuter i fulla drag och känner hur mjukheten börjar hitta in i de vardagsstela och stadsalerta musklerna.
 
Fantomengrotta
Höstkvällen och mörkret smyger sig på och det börjar bli småkyligt, men då är det dags att fortsätta spa-vistelsen utomhus! Det sprakar behagligt från brasan i den flytande vedeldade bastun, och där vi sitter i de levande ljusens sken ser vi ut över den mörka kalla sjön… som efter en stund i bastun känns precis så svalkande som vi behöver.
 
Ja, vi badar! Inte simmar, men busar runt och huttrar och skrattar för att sedan slänga oss in i bastun igen. Vi dricker flera liter vatten och har helt glömt bort omvärlden. Nu är det bara vi och vårt välbefinnande som är viktigt. Vårt värdpar håller sig i bakgrunden, men har full koll på att vi har allt vi behöver.
 
Vi är ångande varma från bastun, men måste ändå prova att smyga in i den alldeles nybyggda indianska bastugrottan. Vi känner oss som Fantomen när vi hukar oss och kryper in i öppningen under vattenfallet.
 
Naturkraft
Bastugrottan är liten och rund med välvt, pinnflätat tak. Stenåldersmänniskan vaknar i en och vi sitter och fantiserar om tidiga folkslag som kanske suttit så här och svettats ut onda andar.
 
Nu har det blivit riktigt mörkt, och snåla småpustar svalkar oss medan vi kliver i den precis lagom varma vedeldade, fackelupplysta varmvattentunnan. Det är en otroligt speciell känsla att sitta med det lena vattnet upp till hakan, medan det blåser lätt och svalkande i ansiktet. Vi känner oss som en del av den energigivande naturen och bara njuter av att vara. Efter massage och allt vatten vi druckit och svettats ut känns kroppen ren och fräsch både på in och utsidan, så en grönsakssoppa med gott bröd och en flaska utsökt rödvin blir en perfekt och romantisk avslutning på kvällen.
 
I ljusskenet skålar och ser varandra djupt i ögonen. Äntligen har vi tid att komma ihåg varför vi var så förälskade en gång.
 
Fakta:
Dygnet vi tillbringade på det mycket personliga Spa & Massage i Vittsjö kostar 1640 kronor per person, och då ingår övernattning på ett pensionat i närheten, trerätters middag och frukost, plus tillgång till det unika outdoor spa-paketet samt en hot stone helkroppsmassage. Bokning kan för det mesta ske med någon veckas varsel. Man kan även utnyttja spa-anläggningen över dagen. Upp till 24 besökare får då plats samtidigt.
 
Man kan även bo i ett mycket exklusivt avslappningshus med eget bubbelbadkar, massagefåtölj, kök och panoramafönster ut mot sjön. Huset har en mäkta smakfull och genomtänkt design och man känner sig fjärran från tvättstugetider och intrampat barnmatskladd… Priset är förstås dyrare. 2300 får man betala per natt, och då ingår ingen mat. Avslappninghuset behöver bokas i ganska god tid, cirka två månader innan planerat besök.
 
För mer info: www.spamassage.se
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
5/28/2016 2:31:59 PM - Sanja
spa skåne
Älskar att åka på spa. Bra tips
 
Kommentera denna artikel