Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/26/2013

Oregelbunden mens kan vara PCOS

PCOS är ett tillstånd som orsakas av en hormonobalans i kroppen. Ett tecken på sjukdomen är oregelbunden mens, men många har inga symtom alls till en början.
 
Oregelbunden mens kan vara PCOS
PCOS är ett tillstånd där båda äggstockarna är fyllda med vätskefyllda blåsor, cystor som kallas för polycystiska ovarier, PCO. Om man samtidigt har en hormonobalans i kroppen kallas tillståndet för PCOS.
 
Det är alltså inte blåsornas fel att man drabbas av detta utan tvärtom, samlingen av blåsorna är orsakad av en obalans i hormonerna.
 
Varför får man en hormonobalans?
 
– Det är medfött och finns i våra gener. Alla våra kroppsfunktioner finns inprogrammerade i våra gener och styr hur vi ska fungera. Vid PCOS kan man säga att genprogrammeringen i äggstockarna inte är helt perfekt, berättar Magnus Hagmar, gynekolog.
 
Vanliga symtom på PCOS
Det svåra med symtomen är att de inte alltid är desamma utan de varierar och kan ändras under livets olika perioder och från person till person. Det kan till och med vara så att man inte behöver märka av några symtom alls, även om det är ovanligt.
 
En obalans innebär i det här fallet en förhöjd halt av det manliga hormonet testosteron som bland annat kan visa sig genom hårväxt av manlig typ som på exempelvis hals och haka.
 
Andra symtom på att man har PCOS är att man kan gå upp mycket i vikt, och man kan ha svårt att bli gravid med anledning av att man inte har någon ägglossning eller en oregelbunden sådan.
 
- Jag hör till dem som tycker att man alltid ska söka sjukvård om man har symtom som man inte vet orsaken till. Och om en kvinna har oregelbunden mens så är inte det ett normaltillstånd utan det ska utredas. Det finns en rad medicinska tillstånd som kan gömma sig bakom oregelbunden mens, trots det är det förvånansvärt få som kollar upp det, säger Magnus Hagmar.
 
Ytterligare en orsak till varför det är bra att undersöka sig och för att få eller utesluta en diagnos är att PCOS kan leda till en rad följdsjukdomar som finns i det metabola syndromet, övervikt, högt blodtryck, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
 
PCOS är vanligast före 30
PCOS är ett tillstånd som ligger latent i kroppen och det krävs vissa omständigheter för att utlösa detta. Ett kan vara när en kvinna kommer upp i puberteten och får extra fett på bland annat höfterna och låren.
 
Insulinkänsligheten kan då försämras och resultatet kan bli att PCOS bryter ut. Samma sak gäller om man går upp mycket i vikt senare i livet.
 
De flesta som får diagnosen är mellan 20 och 30 år men långt ifrån alla får besvär av sjukdomen. Och det är inte helt konstigt om läkaren du går till inte kollar upp om det är just PCOS du kan ha.
 
- I läkarkretsar finns det ibland en felaktig uppfattning om att alla kvinnor med PCOS har ett speciellt utseende. Man tror att de måste vara tjocka, håriga och väldigt finniga. Det är en så kraftig myt att en del inte bryr sig om att titta närmare på kvinnor som inte uppfyller kraven på det här utseendet och det är väldigt synd, säger Magnus.
 
Hur kan man bli frisk från PCOS?
 
– Det absolut viktigaste är att få ordning på vikten och få ett bra BMI. Så att träna och äta bra kost rekommenderar vi alltid. Vårt intryck är att PCOS-kvinnor har lättare för att bygga muskler och kanske av den anledningen ska vara medveten om det när de väljer träningstyp.
 
Man kan inte bli helt fri från PCOS men man kan behandla sina symtom. Magnus påpekar att ny forskning visar att en daglig promenad på 30 minuter gör mycket för hälsan och för din grundkondition, men tillägger sedan att om man har PCOS bör man sikta lite högre som att träna mer intensivt 3-4 gånger i veckan.
 
– Men allt beror på vilka behov man har, hur tränad man är och vilken kroppsform man har. Men all träning är bättre än ingen träning alls.
 
Ibland kan även p-piller användas både för att påverka kroppens hormoner och få igång blödningarna och minska hårväxten. Om du har svårt för att bli gravid kan man ta hjälp av läkemedel för att sätta igång ägglossningen. Man kan även använda vissa diabetesläkemedel för att öka insulinkänsligheten och därmed ha möjlighet att påverka vikten på ett positivt sätt.
 
Om du tror att du kan ha PCOS bör du kontakta din gynmottagning för en undersökning. Om de misstänker att du har sjukdomen kommer de att göra en utredning där både en vanlig kroppsundersökning och en gynekologisk undersökning innefattas. Man undersöker äggstockarna via ultraljud och tar även blodprover för att kolla bland annat testosteronhalten och för att fastställa en diagnos.
 
Fakta:
Fakta om äggstockar, ägglossning och äggblåsor
En kvinna har två äggstockar som sitter på varsin sida om livmodern. Dessa har en oval form och kan mätas till ungefär tre centimeter.
 
Till de huvudsakliga uppgifterna hör att frisätta ägg och utsöndra hormoner, bland annat östrogen och progesteron som styr menscykeln.
 
En kvinnas äggstockar förvarar miljontals ägg i sig och av dessa finns det alltid några ägg som ligger i beredskap inför nästa ägglossning, i så kallade äggblåsor.
 
När det är dags för ägglossning växer en av dessa äggblåsor sig stor, upp till 2-3 centimeter, tills den spricker och kvinnan får ägglossning. Ägget fångas upp av äggledaren och börjar sin vandring mot livmodern.
 
Men hos en kvinna som har PCOS finns det många fler äggblåsor än hos en kvinna utan det tillståndet. Det är orsakat av att hon inte får ägglossning regelbundet och därför samlar på sig de äggblåsor som inte spricker. Detta behöver hon inte märka av alls genom några symtom, men det syns på ett ultraljud.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel