Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/29/2018

Socker kan bidra till hjärtsvikt

En amerikansk studie visar att ett högt sockerintag ökar risken för hjärtsvikt.
 
Socker kan bidra till hjärtsvikt
Studien visar att en liten molekyl, som kallas glukosmetabolit glukos-6-fosfat (G6P), påverkar risken att drabbas av hjärtsvikt.
 
G6P stressar hjärtat och förändrar muskelproteinerna vilket leder till en sämre pumpfunktion och på sikt hjärtsvikt. Forskarna kunde konstatera att G6P får extra kraft om man äter för mycket stärkelse och socker.
 
Forskarna utförde både prekliniska studier på djur och tog vävnadsprover från hjärtpatienter. Båda studierna visade att skadorna orsakats av G6P och att socker skyndar på försämringen.
 
I Sverige har cirka 250 000 personer hjärtsvikt och varje år insjuknar ungefär 30 000 personer. Bara hälften av de drabbade lever sex år efter diagnos. I USA räknar man med att hjärtsvikt dödar 5 miljoner människor varje år.
 
Hjärtsvikt innebär att hjärtat inte orkar pumpa ut tillräckligt med blod i kroppen för att ge syre och näring till cellerna. När cellerna inte får tillräckligt med syre blir du trött, pulsen kan öka, du kan få andnöd och benen kan svullna.
 
Hjärtsvikt kan ha flera orsaker, men de vanligaste är kärlkramp, tidigare hjärtinfarkter eller att hjärtat tröttats ut av en längre tids högt blodtryck.
 
 
Källa: Journal of American Heart Association
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel