Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/20/2018

Socker skadar hjärtat

Ett högt sockerintag ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar visar en ny studie.
 
Socker skadar hjärtat
Forskare konstaterar att friska män som konsumerar mycket socker får ett ökat fettinnehåll i blodet och ökad fettinlagring i levern.
 
I den aktuella studien delade man in friska män i två grupper utifrån hur mycket fett de hade inlagrat i levern - en grupp med hög fettinlagring och en grupp med låg fettinlagring. Därefter fick de äta mycket eller lite socker för att se hur deras sockerintag påverkade deras hjärt- och kärlhälsa.
 
Efter 12 veckor kunde forskarna se att de män som hade högt fettinnehåll i levern och åt mycket socker uppvisade tecken på ett sjukdomstillstånd som kallas alkoholfri fettlever, NAFLD. För de män som vid studiens start hade lite fett i levern och åt mycket socker såg men en liknande förändring i fettmetabolism och fettinlagring i levern som hos de män som uppvisade tecken på NAFLD.
 
NAFLD, är en sjukdom som innebär förändringar i fettmetabolismen och förknippas med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. Fettmetabolism är den biokemiska process där fett transporteras och bryts ner i blodet för att sedan användas av kroppens celler.
 
- Våra resultat ger nya bevis för att en konsumtion av stora mängder socker kan förändra din fettomsättning på sätt som kan öka risken för kardiovaskulär sjukdom. De flesta vuxna konsumerar inte så höga nivåer av socker som vi använde i denna studie, men vissa barn och tonåringar kommer upp i dessa nivåer av sockerintag. Det ger upphov till bekymmer för den yngre befolkningens framtida hälsa , särskilt med tanke på den alarmerande höga förekomsten av NAFLD hos barn och tonåringar och exponentiell ökning av dödlig leversjukdom hos vuxna, säger Bruce Griffin, professor i näringsmässig metabolism vid University of Surrey, där studien är utförd.
 
 
Fakta:
I studien definierade man ett lågt innehåll av socker som 140 kcal sockermängd per dag och en hög sockermängd som 650 kcal socker per dag.
 
140 kcal socker motsvarar 1 burk läsk eller 2 mums mums eller 40 gram godis.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel