Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/21/2017

Vegetabilisk olja ger skydd mot åldersdiabetes

Ett enkelt blodprov har visat sig kunna avslöja risk för att utveckla typ 2-diabetes.
 
Vegetabilisk olja ger skydd mot åldersdiabetes

Fotograf: sund.nu

Genom att mäta molekyler i blodet som är kopplade till kosten har forskare kunnat bestämma risken för att utveckla åldersdiabetes hos äldre kvinnor.
 
Studien ger stöd åt kostråd om att undvika rött kött och mättat fett och istället äta mer växtbaserade oljor och fullkorn.
 
Forskare från Chalmers och Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har funnit att flera diet- och näringsbiomarkörer – molekyler som kan mätas i blod och som kan knytas till kosten – är kopplade till både risk för åldersdiabetes och framtida risk för att utveckla diabetes.
 
I studien med 600 deltagande kvinnor konstateras att kost är ett av de starkaste prognosverktygen för åldersdiabetes hos äldre kvinnor. Resultaten visar att fisk, fullkorn, vegetabiliska oljor och god vitamin E-status var skyddande mot typ 2-diabetes, medan rött kött och mättat fett ökade risken för att utveckla sjukdomen.
 
Man analyserade blodprover från kvinnorna och fick fram ett unikt ämnesomsättningsmässigt fingeravtryck och en mängd kostbiomarkörer som kunde kopplas till varje kvinna vid den specifika tidpunkt som provet togs.
 
Med hjälp av denna metod var det för första gången möjligt att objektivt bestämma effekterna av viktiga kostkomponenter för framtida risk för typ 2-diabetes samt att hitta skillnader i kostmönster mellan kvinnor med och utan typ 2-diabetes.
 
Även om kostens roll ofta diskuteras som en förebyggande åtgärd mot att utveckla typ 2-diabetes ger den nya forskningen ett starkt stöd för kostråd och understryker vikten av att ändra kosten för att förbättra hälsan.
 
Källa: Chalmers tekniska högskola
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel