Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/12/2017

Antioxidanter ger lägre risk för diabetes typ 2

En ny studie bekräftar att det är bra att äta frukt, grönsaker, bär och te som innehåller mycket antioxidanter.
 
Antioxidanter ger lägre risk för diabetes typ 2

Fotograf: sund.nu

En kost med mycket frukt och grönsaker har tidigare förknippats med lägre risk för vissa cancerformer och hjärt- och kärlsjukdom.
 
Nu har ett forskarlag i Frankrike visat att kosten även minskar risken för typ 2-diabetes. Man ville undersöka hur kost, beroende på dess totala antioxidantkapacitet, är förknippad med diabetesrisk.
 
I studien ingick underlag från 64.223 franska kvinnor mellan 40 och 65 år som följdes under 15 år. Alla var vid studiens början fria från diabetes och hjärt- och kärlsjukdom. Forskarna graderade deras kostintag utifrån dess antioxidantkapacitet. Man räknade fram en total antioxidantkapacitet per deltagare som sedan jämfördes med risk för diabetes typ 2 under uppföljningsperioden.
 
Resultaten visar att diabetesrisken minskade med ökad antioxidantförbrukning upp till en nivå av 15 mmol / dag, därefter gav det ingen effekt vid ökat intag. Genom att inkludera frukt, grönsaker, bär, mörk choklad, te, nötter i sin kost kunde kvinnorna nå denna nivå.
 
Man såg att de kvinnor som nådde upp till denna nivå hade en minskad diabetesrisk med 27% jämfört med dom som hade de lägsta värdena.
 
De livsmedel och drycker som bidrog mest till ett högt antioxidantpoäng var frukt, grönsaker, te och rött vin (i måttlig mängd). I studien hade man inte med kaffe eftersom kaffe redan har bevisad effekt på att minska risken för diabetes typ 2.
 
Källa:Diabetologia , 2017 DOI: 10.1007 / s00125-017-4489-7
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel