Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/30/2010

Skräpmat, socker och fett lika beroendeframkallande som knark

Nya studier på råttor visar att fettrik mat är lika beroendeframkallande som kokain eller heroin. Belöningssystemet i hjärnan påverkas på samma sätt av fet mat som av droger.
 
Skräpmat socker och fett lika beroendeframkallande som knark
I studien delade man in labbråttor i tre grupper under 40 dagar. En av grupperna fick regelbundet råttmat. Den andra gruppen fick bacon, korv, ostkaka, glasyr och annan kaloririk mat - men bara under en timme per dag. Den tredje gruppen fick äta obegränsat med ohälsosamma livsmedel, under upp till 23 timmar per dygn.
 
De råttor som fick äta obegränsat blev feta och deras hjärnor förändrades. Efter en tid gav man råttorna elektriska stötar när de skulle äta. Dom båda första grupperna valde då att inte äta något, medan den tredje gruppen åt trots att de fick elektriska stötar. De behövde mer och mer mat för att uppnå någon form av belöning.
 
Forskarna kunde dra slutsatsen att överkonsumtion av kalori- och fettrik mat utlöser missbruksliknande reaktioner i hjärnan. Den kaloririka maten fick råttorna att bli hetsätare.
 
Hjärnans belöningscenter
Studien visade också att de råttor som blev överviktiga hade sänkta nivåer av signalsubstansen dopamin, en hjärnkemikalie som spelar en viktig roll i hjärnans belöningscenter. Dopamin ger en känsla av belöning, vilket i tidigare studier visats på drogmissbrukande människor.
 
- Att ta droger som kokain eller äta för mycket skräpmat ger båda en gradvis överbelastning av hjärnans belöningssystem. Så småningom "kraschar" belöningssystemet och för att uppnå samma njutning, eller för att bara känna normal njutning, krävs allt större mängder av drogen eller maten, säger Paul J. Kenny, Ph.D., docent i molekylär terapi vid Scripps Research Institute och en av forskarna bakom studien till CNN.
 
Forskarna menar att signalsubstansen dopamin är ansvarig för hetsätningsbeteendet hos råttorna. Tidigare studier har visat att låga nivåer av dopamin hos människor har samband med drogmissbruk och fetma och kan vara genetiska.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
10/7/2010 1:10:01 PM - farhiya,ifrah
projekt
ät inte mycket skräpma
 
3/30/2010 2:48:22 PM - x
ja
jag viste det
 
Kommentera denna artikel