Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/12/2014

Socker och fett är ingen drog

En färsk studie visar att mat kan vara beroendeframkallande, men att socker och fett inte ska liknas vid droger.
 
Socker och fett är ingen drog
Ett internationellt forskarteam har granskat det vetenskapliga underlaget för matmissbruk och man fann inga starka bevis för att människor kan bli beroende av kemiska ämnen i vissa livsmedel.
 
- Det har varit en stor debatt om huruvida socker är beroendeframkallande. Det finns idag väldigt lite bevis som stödjer idén att en ingrediens, en tillsats eller en kombination av ingredienser har beroendeframkallande egenskaper, säger Suzanne Dickson, professor inom neurovetenskap och fysiologi som deltagit i studien.
 
Den vetenskapliga sammanställningen visar att hjärnan inte reagerar på enskilda ämnen på samma sätt som den gör vid beroendeframkallande droger som heroin eller kokain.
 
Istället bör man se detta som en beteendestörning i samma kategori som ett spelberoende. Man menar att personer kan utveckla ett psykologiskt tvång att äta, som drivs av positiva känslor som hjärnan associerar med att äta. Vi kan bli beroende av att äta för vår egen skull, men inte för att vi äter mat som innehåller mycket socker och/eller fett.
 
- Människor försöker att hitta rationella förklaringar för att vara överviktig och det är lätt att skylla på maten. Vissa individer har ett beroendeliknande förhållande till vissa livsmedel och de kan överäta trots vetskapen om riskerna för deras hälsa. Fler behandlingsmöjligheter kan öppnas om vi ser detta som ett beteendemissbruk snarare än ett beroende knutet till ett ämne, säger Dr John Menzies, forskare vid University of Edinburghs centrum för integrativ fysiologi.
 
Forskarna menar att den nuvarande klassificeringen av psykiska störningar inte tillåter en formell diagnos av matmissbruk. Man skulle behöva ändra klassificeringarna, men för det behövs mer forskning för att kunna fastställa kriterierna för en diagnos.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
11/7/2017 8:48:12 PM - hej på dej
hej på dig
tycker mat är gott ja
 
9/12/2014 11:23:33 AM - laila
Socker fett och salt
genom att blanda socker, fett och salt så smakar det mesta gott. Som chips, när man väl börjat äta så går det inte att sluta. Mums
 
Kommentera denna artikel