Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/8/2018

Jordgubbar kan minska risken för bröstcancer

Jordgubbsextrakt kan hämma spridningen av bröstcancerceller visar en studie på möss.
 
Jordgubbar kan minska risken för bröstcancer
Tidigare forskning har visat att om man äter 500 gram jordgubbar, cirka 10-15 stycken, per dag så reglerar det kolesterolhalten och minskar inflammation i kroppen.
 
Forskare tror att det är antioxidanterna i jordgubbar som ger den positiva effekten på hälsan. I en senare studie har man undersökt om det kan finnas positiva effekter av jordgubbar för att förebygga eller behandla bröstcancer.
 
- Vi har för första gången visat att jordgubbsextrakt, som är rik på fenolföreningar, hämmar spridningen av bröstcancerceller i in vitro och in vivo-modeller, säger Maurizio Battino, forskare vid Marche Polytechnic Universitetet i Italien.
 
I in vitro-modellen användes celler från den mycket aggressiva, invasiva A17-tumörcellinjen Dessa behandlades med 0,5-5 mg/ml extrakt av jordgubbssorten Alba i perioder av 24, 48 och 72 timmar. Resultaten visade på mindre celldelning och minskad spridning.
 
Det visades också att jordgubbsextrakt reducerade uttrycket av flera gener som är involverade i celldelning och metastaser, såsom Csfl, Mcam, Nr4a3 och Set.
 
I försöken med In vivo-modellen användes kvinnliga laboratoriemöss, som vid en månads ålder delades i två grupper: en fick standardkost medan den andra gruppen fick kost berikad med 15 procent jordgubbsextrakt.
 
En månad senare injicerades alla möss med A17 bröstcancerceller. Tumörerna övervakades två gånger i veckan. Efter 5 veckor tog man ut tumörerna för analys. Resultaten visade en signifikant minskning av tumörvolymen.
 
Man såg även att en diet med jordgubbsextrakt stoppade utbredningen av cancerceller till angränsande frisk vävnad.
 
- De flesta sjukdomar, inklusive cancer, är komplexa och involverar komplexa interaktioner mellan cellulära och molekylära system som bestämmer sjukdomsutvecklingen. Dessa resultat är utan tvekan gällande för att förstå potentiella effekter av jordgubbar på bröstcancer och de involverade molekylära mekanismerna, men studierna måste kompletteras med kliniska och epidemiologiska studier för att verifiera om människor upplever samma positiva effekter som vi har observerat hos möss, säger Maurizio Battino.
 
Källa: Plataforma SINC
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel