Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/21/2016

Minska risken för magsjuka

Under sommarmånaderna ökar risken att drabbas av magsjuka på grund av bakterier. Här listar vi hur du minskar risken.
 
Minska risken för magsjuka
Förra året rapporterades drygt 4 700 personer smittats i Sverige av någon av de vanligaste livsmedelsburna smittorna som orsakas av bakterier: Salmonella, ehec, campylobacter eller yersinia.
 
Eftersom de flesta som drabbas av magsjuka tillfrisknar på egen hand så är de magsjukefall som rapporteras bara toppen av ett isberg.
 
Typiska symtom är ont i magen, diarréer, kräkningar och feber och man kan vara sjuk i allt från några timmar till åtskilliga dagar. Småbarn, äldre personer och personer med nedsatt immunförsvar är extra känsliga.
 
En stor del av de som smittas av dessa sjukdomar insjuknar under sommarmånaderna juni–augusti. Campylobacter och ehec är de vanligaste, de står för närmare hälften av alla fall.
 
Ofta smittas man via olika typer av livsmedel (till exempel kött, kyckling, ägg, grönsaker, opastöriserad mjölk) eller vatten som förorenats.
 
Minska risken för magsjukdom
Det finns enkla sätt att minska risken för att du ska bli sjuk:
 
Tvätta händerna
 • Efter toalettbesök
 • Innan du börjar laga mat och efter att du har hanterat rått kött
 • Efter att du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö
   
  Matlagning
 • Vid grillning, använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött
 • Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra
 • Tänk på att diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär sallad eller andra grönsaker
 • Vid uppvärmning av mat ska man se till att den blir ordentligt upphettad
 • Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt
 • Undvik att låta maten stå framme länge i värmen
 • Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt
 • Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten
   
  Opastöriserad mjölk
 • Undvik att dricka mjölk och äta mjölkprodukter som färskost som inte är pastöriserad
   
  Kontrollera ditt vatten
 • Om du har egen brunn kan du kontrollera om vattnet innehåller bakterier.
   
  Källa: Folkhälsomyndigheten
 •  
  Fakta:
  Campylobacter
  Campylobacter är den vanligaste orsaken till bakterierelaterad magsjuka i Sverige.
  Bakterien finns i tarmfloran hos kyckling, gris, nöt och får samt i vatten. Bakterien kan föras över från livsmedlet till köksredskap, skärbrädor och liknande och därmed smitta via andra livsmedel. Symtomen är diarréer som kan vara blodiga, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.
   
  Ehec
  Bakterien finns i tarmen hos djur, särskilt kor, får, getter och andra idisslare. Sjukdomen uppträder efter 2-4 dagar, ibland upp till 12 dagar. Man drabbas av magsmärtor och diarréer som kan bli blodiga. Ehec kan ge njurskador och andra allvarliga skador hos människor. Små barn är särskilt känsliga och dödsfall förekommer. Smittan sprids genom smittade livsmedel, men också genom kontakt med smittade människor, genom badvatten och beteshagar eller genom direktkontakt med djur.
   
  Salmonella
  Salmonella är en bakterie som trivs bäst i tarmen hos människor och djur, men den överlever bra i andra miljöer också. Den kan spridas från person till person via livsmedel eller vatten. Bakterierna sprids via avföring och kan på så vis smitta ned mark och vatten. Efter ett halvt till några dygn drabbas man av kräkningar, diarréer, magkramper och feber. Detta varar oftast några dygn, men kan ibland bli mer långvarigt. Genom att hetta upp maten ordentligt, till minst 70°C, och genom att skölja grönsaker noga minskar du risken för smitta.
   
  Yersinia enterocolitica
  Yersinia finns främst hos grisar, men har även förekommit i obehandlat dricksvatten och livsmedel som har kontaminerats av orent vatten. Bakterien kan bli farlig om den får chans att föröka sig i ett livsmedel som inte ska värmas upp innan det äts. Bakterien dör vid upphettning till 70°C. Bakterien förökar sig i kylskåpstemperatur och kan bli ett problem i produkter med lång hållbarhet. Fläskkött är den främsta källan till matförgiftningar. Inkubationstiden är 3-7 dygn. Symtomen hos barn är oftast feber och diarréer som varar i 2-3. Hos vuxna varierar symtomen mera. Det kan vara diarréer, kräkningar och magont men också halsont, feber, huvudvärk och ledinflammation.
   
  Källa: Livsmedelsverket
   
  Anmäl om du blir matförgiftad
  Om du misstänker att du har blivit matförgiftad av mat du köpt eller på restaurang så bör du kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret eller motsvarande i din kommun.
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel