Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/29/2017

Så undviker du PFAS

Här listar vi hur du kan undvika PFAS i din vardag.
 
Så undviker du PFAS
De högfluorerade kemikalierna kommer inte från naturen utan är tillverkade av oss människor.
 
Högfluorerade kemikalier kan finnas i allt från allvädersjackor, möbeltyg, mattor, regnskydd och stekpannor till brandskum, rengöringsmedel och i elektronik.
 
Kunskapen om hälso- och miljöpåverkan för de här kemikalierna är ännu begränsad men det finns en sak som högfluorerade kemikalier har gemensamt – de är extremt svårnedbrytbara. Vissa verkar inte alls brytas ned under naturliga förhållanden. Det betyder att det kommer lång tid innan exponeringen upphör även om användningen av dessa ämnen skulle ta slut i morgon.
 
De hamnar i miljön eftersom de släppts ut i naturen vid produktion och användning. Genom vattnet kan många av dem tas upp av levande varelser och lagras i till exempel levern, hjärnan och blodet, både hos djur och människor.
 
PFAS är en förkortning som används för högfluorerade ämnen (PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser). PFAS har i djurförsök visat sig ge effekter på reproduktion, immun- och hormonsystem. Mycket tyder på att människor påverkas på samma sätt.
 
undviker du PFAS:
 
- Använd Svanenmärkta mat- och bakpapper.
 
- Ät mindre take away-mat. Lägg maten på en tallrik när du kommer hem.
 
- Undvik mikropopcorn.
 
- Om du äter färdiglagad mat som ska värmas i ugnen/mikrovågsugnen, ta ut maten ur pappförpackningen innan den värms upp. Ta gärna ut maten från plastförpackningen också, för att undvika att andra plastkemikalier går över till maten vid uppvärmningen.
 
- Försöka köpa bilvax och skidvalla utan högfluorerade ämnen.
 
- Använd stekpanna av gjutjärn eller kokstål.
 
- Undvik non-stickbeläggningar i köket, använd istället glas, porslin, rostfritt och gjutjärn.
 
- Undvik att impregnera skor och stövlar. Om du ändå vill impregnera, använd produkter av vax som inte innehåller högfluorerade ämnen. Köp inte nytillverkade kläder eller skor som innehållande högfluorerade ämnen. Ämnena hittas ofta i funktionskläder och skor/stövlar som är vattenavstötande/vattentäta. Dessa kläder är inte farliga att använda, men bidrar till att ämnena kommer ut i vår natur – och i slutändan tillbaka till oss. Det finns alternativa material att köpa som är vattenavstötande..
 
- Undvik att köpa annan textil som är smutsavstötande, som heltäckningsmattor och soffor. En soffa med tvättbart överdrag är oftare utan dessa kemikalier.
 
- Att en produkt är fri från PFOA och PFOS betyder inte att den är fri från högfluorerade ämnen.
 
Källa: naturskyddsföreningen
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel