Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/28/2012

Yoga är bra för fibromyalgi-patienter

Forskare vid Oregon Health och Science University visar att yoga kan lindra symtom och förbättra funktionen hos fibromyalgi-patienter bättre än standardbehandling.
 
Yoga är bra för fibromyalgi-patienter
Fibromyalgi är en sjukdom där patienterna känner kronisk smärta. Förutom smärta, kan patienten även uppleva trötthet, sömnstörningar, stelhet, svårt att svälja samt problem med tarm och urinblåsa.
 
I studien deltog 53 kvinnor från åldern 21 och uppåt. Deltagarna hade diagnostiserats med fibromyalgi sedan minst tre månader tillbaka. Tjugofem deltagare deltog i yoga-programmet och resten fick standardbehandling.
 
Yogan som använts i studien var skräddarsydd för att hantera smärta, trötthet, sömnstörningar, och känslomässigt lidande hos fibromyalgipatienter.
 
Vid utvärderingen fann man att de kvinnor som deltagit i yoga-programmet visade väsentlig förbättring på karakteristiska fibromyalgi-symtom inklusive smärta, trötthet och humör.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
6/17/2015 12:43:27 PM - Elin20
Yoga är bäst
Yoga är världen bästa medicin för mig som har fibro. Det behöver inte vara ''jobbig'' yoga utan merr yin yoga. Yin yoga ligger man och andas i muskleran och vävnaden, och det funkar faktiskt allra bäst för mig. Sen kan man gå vidare och göra med kraft och styrka i yoga för att bli starkare. Gör yin yoga på värmedyna så blir det ännu bättre. Eller på en massageboll. Du kan även värma en värmekudde (en sån med ris)i micro och sedan läägga dig med ryggen på och stäcka händer na över huvude och andas. Underbart.
 
Kommentera denna artikel