Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/24/2010

Renée Voltaire: Mer hjärta i ekologisk produktion

Är du intresserad av mat och gärna hälsosam sådan, då vet du säkert vem Renée Voltaire är. Hennes matfilosofi och produkter har nått hela Sverige via kokböker och ica-och coopbutiker. Här berättar hon om sina akuta begär, hur hon planerar för att få ihop hälsosam mat i vardagen och om sina favoritfrukostar.
 
Renée Voltaire: Mer hjärta i ekologisk produktion
Ute i Saltsjöbaden har Renée Voltaire sitt kontor, lager och kök i en gammal sjukhusbyggnad.
 
Det är här som nya idéer uppstår och många av Renées egna produkter skapas, som bovetecrunch, hallon- och blåbärsremmar, tamarirostade mandlar, raw food kex och eldiga solrosfrön.
 
Senast ut på marknaden är mandelchipsen och uppföljning på hennes påbörjade chokladserie med doppade pumpakärnor. Och snart kommer även agavesirap.
 
Agavesirapen utvinns ur en kaktus och är ett utmärkt sötningsmedel eftersom det ger en minimal blodsockerhöjning. En produkt som Renée själv brukar använda till det mesta, i såser, yoghurt, desserter, bakning, matlagning eller i en smoothie.
 
Äter allt
På frågan vad hon själv äter vill hon inte placera in sig i något fack. Hon äter allting. Ibland vegetariskt, ibland vegankost , ibland raw food och ibland kött.
 
När det kommer till just kött så är det ekologiskt som gäller. Och Renée åker gärna själv ut och besöker en gård som har ekologisk produktion för att få sig en egen uppfattning.
 
– När det gäller ekologiskt tror jag att det är ärligare eftersom det är mycket bökigare med regler plus att det krävs både mer tid och arbete. Ofta har de som håller på med ekologiskt mer hjärta, säger hon.
 
Renée tycker att vårt förhållande till mat är lite problematiskt, eftersom vi äter mycket mer än vad vi behöver. Men hon inflikar att hon själv gör samma sak, när det är god mat som serveras.
 
Ett tips är att planera maten baklänges, först kolhydrater och grönsaker och sist proteinkällan.
 
– Ofta äter man en stor köttbit med tillbehör till, istället kan man äta en massa grönsaker och en liten bit kött eller fisk till, säger hon.
 
Hur gör man då för att äta bra mat? Renée tycker inte att det är så svårt egentligen, det handlar mest om sunt förnuft och planering.
 
– I affären börjar jag alltid med grönsaks- och fruktavdelningen, där kan ju ingenting bli fel. Och sen är det bra att ha ett bra bassortiment hemma, köpa det som är naturligt och fuska rätt.
 
Som ett bra fusk nämner hon sina egna örtsalter. En av Renées vänner som har flyttat till New York brukar be sin man att handla med sig ett gäng av örtsalterna när han är i Sverige på tjänsteresa, eftersom hon inte har hittat något lika bra.
 
Nötter, syrade grönsaker och raw choklad
I Renées egna bassortiment är frukt och grönsaker det allra viktigaste. Avocado är en bra bas till mycket så det finns alltid hemma, även morötter. Och bra pasta, quinoa, syrade grönsaker och massor med nötter. Nötter får ofta utgöra basen i röror och dipper istället för creme fraiche eller bönor.
 
– Och syrade grönsaker kan jag få cravings efter! De använder jag i såser eller hackar ner i en sallad.
 
Som många andra snöar hon in på en produkt, just nu är den stora favoriten raw choklad. Och det används till bland annat smoothie. Eller till chokladtryfflar som hon den här måndagen kom till jobbet med, gjorda på en mix av raw cacao, raw kokosfett, incaberries, gojibär och färska dadlar.
 
– Raw choklad ger värsta kicken. Det är inte som vanlig choklad som bara innehåller en massa socker, säger hon.
 
Frukosten är till för att ge oss en bra start på dagen och ska ladda oss med energi. En av Renées favoritfrukostar är hennes egna bovetecrunch med havre- eller sojamjölk och frukt eller mandlar till. Eller gröt.
 
– Har jag bråttom gör jag en smoothie på raw cacao, dadlar, nötter, lite vatten och fryst banan som jag hyvlar. Nötterna gör det krämigt så man behöver inte ha någon mjölkprodukt.
 
I framtiden tror hon att det kommer finnas bättre snabbmat i affärerna.
 
– Jag tror och hoppas att det kommer finnas mycket bättre färdiglagad mat i affärerna, som en bättre köttbulle. Vi svenskar måste förstå att vi måste lägga mer pengar på mat, jag tror vi är ett av de länder i Europa som lägger minst pengar på det.
 
I maj kommer hon ut med en ny kokbok. Då har det gått tre år sen Peace, Love and Food kom ut, vilket känns lagom tycker hon.
 
– Man har hunnit komma på så många nya recept som man vill dela med sig av, säger hon.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/27/2012 4:51:26 AM - sCqNciGGYxIvNCLoHu
MStadCyJX
It was dark when I woke. This is a ray of snuhsine.
 
8/2/2010 8:42:19 AM - Leena
Renee Voltaire inte så raw
Jag tycker att hon gör goda recept men allt är inte raw food som Renee Voltaire gör. Hennes produkter är också lite för dyra tycker jag.
 
Kommentera denna artikel