Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/23/2010

Sara Begner: Jag skulle aldrig använda margarin i matlagningen

Sara Begner jobbar som chef för Coops provkök sen tre år. För henne har pasta Vongole en alldeles speciell betydelse och hon äter efter säsong för att hon tycker om att längta.
 
Sara Begner: Jag skulle aldrig använda margarin i matlagningen
Menyn består av en maträtt, idag är det Pasta Vongole. Den lilla husvagnen är omgjord till kök, året är 2002 och det är sommareftermiddag i Toscana. Sara Begner och hennes mamma blir serverad denna rätt med färsk pasta och vongolemusslor blandad med chili, olivolja och vitlök.
 
Kombinationen av Vongole, havet som slår in mot stranden och den mysiga italienska farbrodern med sin gigantiska yrkesstolthet fastnar som ett starkt matminne hos Sara Begner.
 
– Jag har försökt att laga Pasta vongole många gånger själv men aldrig lyckats få samma känsla, säger hon.
 
Har sitt drömjobb
Sedan Sara blev headhuntad av Coop 2007 har hon jobbat som chef för deras provkök, ett yrke hon själv beskriver som ett drömjobb där hon sköter allt som har med inspiration att göra.
 
Hon arbetar på deras egna tidning Mersmak, arbetar med kokböcker, jobbar på nya receptbroschyrer, testlagar nya maträtter och har hand om huvudkontorets restaurang och matsal.
 
Den största utmaningen ligger i att skapa nya recept med alla punkter som ska uppfyllas: råvarorna ska finnas lättillgängliga för alla i hela Sverige, det får inte vara för dyrt och det ska vara något nytt och inspirerande som får många att börja experimentera där hemma i köken.
 
På gymnasiet läste hon konst men utbildade sig sedan till näringsterapeut och kock. Tre intressen som idag vävs ihop i hennes jobb, där både kunskap och kreativitet väger lika tungt.
 
Citron, mangochutney och smör
Inom restaurangbranschen jobbade hon tills hon var 27, sedan startade hon eget, en cateringfirma som främst hade företags- och konferensluncher men även matlagningskurser. Men idag är det alltså Coop som gäller, och det är många som uppskattar hennes jobb.
 
– Ja, folk är underbara. Många skriver och tackar och berättar om ett recept som de har lagat vid ett speciellt tillfälle, det är jätteroligt att få den feedbacken.
 
När det kommer till bakning så gäller det att man håller sig till receptet, annars blir det lätt fel. Vilket det också blir många gånger.
 
– Största gnällgrejen är bakning. Det verkar som att folk inte kan inte följa bakrecept, säger hon och skrattar.
 
Favoriter i köket är citron, mangochutney, en god olivolja, parmesanost och smör. Mangochutney beskriver hon som en ingrediens med en skön sötma som passar till allt dressingar, yoghurt och vinägretter. Förkärleken till citroner gör att hon får hejda sig ibland, som när hon har använt frukten till fem måltider samma vecka. Och smöret.
 
– Jag skulle aldrig i mitt liv komma på och använda margarin i någon form. Antingen struntar man i det eller så använder man det riktiga. Jag avstår hellre från gräddsåser än att avstå från smöret, säger hon.
 
Smaksättningar är hemligheten
Snabb mat har blivit ett av Saras signum. Men det är ingen färdigmat som slängs ner i Saras matkorg, jo Keldas tomatsoppa till barnen eftersom den är godare än mammas. Men annars är stopp. Knepet för att få till nyttig och god snabbmat är smaksättningen.
 
– Se till att ha mycket kryddor hemma och många smaker i kylskåpet. Och våga chansa.
 
Hon påpekar att vi äter sju dagar i veckan, tre gånger om dagen. Vad gör det att en måltid inte blir 100 procent? Ja, det har hon ju rätt i. Men brukar hon själv misslyckas?
 
– Ja, jag gjorde en jätteäcklig fiskgratäng för några månader sen. Hela familjen tyckte den var jätteäcklig, hon skrattar lite åt minnet.
 
Ett annat tips är att äta mycket grönsaker. Enklast är det att blanda ihop de man har hemma med vitlök, olja och citron och låta det bli klart i ugnen. Variera smakerna med oliver, fetaost, chili, ingefära koriander eller något annat.
 
– Då kan man till och med äta något halvtrist till. Om jag äter lax kan jag äta dill och pepparrot en dag så gör jag en asiatisk lax med ingefära med chili och lime nästa.
 
Äter efter säsong
Utan att vara nitisk så äter Sara efter säsong. Inte för att det är trendigt eller politiskt korrekt utan för att alla råvaror smakar bättre i sin säsong och det är den där längtan som kittlar mest.
 
– När man har fått gå och längta så blir det en kick. Lika sugen som man är på färskpotatis med en klick smör och havssalt i början av sommaren är man less på det i augusti.
 
Men för att den där längtan ska infinna sig behöver du givetvis vara närvarande i varje säsong och upptäcka vad den erbjuder.
 
När det kommer till kött så köper hennes familj från en bonde de känner, just nu har hon fyllt frysen med en ko och en kalv. Annars är det ekologiskt kött som gäller.
 
– Jag tycker det är helt underbart att de finns krav. Att något gett mig möjligheten att ge mig ett aktivt val i butiken så att jag kan på ett enkelt sätt kan få en kontrollerad produkt.
 
Men kan man lita på att det är bra? Svaret blir snabbt och bestämt.
 
– Det handlar att bestämma sig och när man har gjort det så får man sluta tänka och spekulera. Man får helt enkelt lita på att folk gör ett bra jobb. Det gör jag.
 
 
Fakta:
Saras tips i köket för att balansera upp smakerna
Det som skiljer en hemmakock från en professionell är ofta inte resultatet utan att den senare är snabbare och är bättre på att rädda maträtter.
 
Hur gör man då?
Utgå ifrån de tre grundsmakerna: syra, sälta och sötma. Om maträtten inte blir bra är det sällan mer basilika som behövs utan det är grundsmaken i rätten som behöver balanseras upp, fundera – vilken är den starkaste smaken?
 
När du definierat den kan du balansera upp med det motsatta. Balansera upp sälta med något sött, eller späd och balansera upp något som blivit för sött med sälta.
 
Prova Saras goda recept
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
7/7/2011 6:57:40 PM - XssrrJwhwPHYKsnkpu
PETnJANbDFyDA
It was dark when I woke. This is a ray of sunhsnie.
 
5/26/2011 8:10:06 AM - XNbMdmfWEXOHLSn
nIOCmrYSWxklmUUHDpJ
ThatÂ’s more than senisble! ThatÂ’s a great post!
 
Kommentera denna artikel