Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 10/21/2011

Mat-Niklas: Jag drömde om att bli stjärna i backen

Att stå på toppen av ett berg med fötterna fastspända i snowboarden, en vacker vinterdag med en hel backe med orörd pudersnö framför sig är avkoppling för Niklas Ekstedt, som många känner igen som Mat-Niklas.
 
Mat-Niklas: Jag drömde om att bli stjärna i backen
Ibland kan en enda händelse ändra fokus i livet. Det hände för Niklas Ekstedt när han råkade ut för en olycka i backen som tonåring och bröt åttonde ryggkotan.
 
– Som andra drömmer om att bli rockstjärnor drömde jag om att bli en stjärna i backen. Därför blev den här olyckan väldigt jobbig eftersom det blev en bekräftelse på att jag aldrig skulle bli något snowboardproffs, säger han.
 
Efter olyckan blev det inget mer snowboardåkande den vintern för Niklas, han blev istället tvungen att lägga sitt fokus på något annat, och lotten föll på skolan.
 
– Jag tror att jag har tagit all tävlingsinstinkt från sporten till mitt kockyrke, förklarar han.
 
Älskade skidbacken
Niklas växte upp i Åre, granne med skidbacken och bästa vän med höjderna , med snön och med kylan. Det fanns inte en dag då han inte drog på sig pjäxorna och begav sig till backen. På sommaren när snowboarden fick vila åkte en annan bräda fram, skateboarden. Varje dag i flera år tränade han målmedvetet för en enda sak, att bli bäst.
 
- Jag tillbringade varje dag i backen men tillslut insåg jag att jag inte hade den där sista talangen. Inom alla sporter kan man träna sig till en viss punkt men sen behöver man den naturliga talangen för att bli riktigt bra och den hade inte jag, berättar han.
 
När han var åtta år bytte hans föräldrar norrländskan mot skånedialekten. Familjen är rakt igenom friluftsmänniskor och hans pappa var forspaddlare, i tio år även förbundskapten för det svenska landslaget. Hans företag började tillverka kanoter i Polen och pendlandet därifrån till Jämtland blev för långt så de kortade helt enkelt ner sträckan genom en flytt till Skåne.
 
Men Niklas trivdes aldrig. Så snart han hade avslutat högstadiet sökte han in på restaurangskolan i Åre och flyttade tillbaks själv. Boende fixade han hos några vänner till sina föräldrar.
 
– Jag har alltid varit självständig och gjort precis som jag själv har velat, berättar han.
 
Det var under gymnasiets andra år som Niklas råkade ut för olyckan i backen och skadade sig. Trots att det har gått över ett decennium sedan olyckan så påminns han hela tiden om den. Han berättar att han måste träna för att hålla ryggen i bra form. För att göra det behöver han även hålla vikten eftersom en viktuppgång belastar ryggen för mycket. Så det är regelbunden träning och bra kost som gäller.
 
Allt handlar om prioritering
- Nummer ett är det viktigt att jag håller vikten. Därför är det viktigt att ha en bra kost och sen måste jag träna. Det blir mest träning som gör mig smidig och spänstig som att klättra och gå i bergen och åka snowboard, jag vill inte bygga muskler för då blir jag också tung. Till vardags springer jag mycket, några gånger i veckan blir det mellan 4-5 km. Nu har jag även börjat träna mountainbike, det är väldigt bra för min rygg eftersom det inte blir lika hård belastning, förklarar han.
 
Att hinna träna mellan familjetid, jobbet och alla nya projekt är inget konstigt för Niklas. Han förklarar att det bara handlar om prioritering.
 
- När jag inte är igång så mår jag väldigt dåligt så jag behöver träningen av flera anledningar, konstaterar han.
 
Och det var på grund av olyckan som han gav matlagningen en chans och insåg att det fanns många fördelar, inte minst kökskulturen som på många sätt påminde om den idrottskulturen han kände sig hemma i med folk som ofta gick sin egen väg och att yrket gav stort utrymme för kreativitet.
 
– Sen kom jag på att jag var ganska bra också, och jag fick mycket uppmuntran.
 
Efter gymnasiet gav han sig iväg för att resa. Men att leva backpackerliv och slappa var ingenting för Niklas. Istället sökte han jobb i olika kök och oftast stod han på lönelistan dagen efter.
 
– Det var då jag verkligen kom på hur bra kockyrket var. Det var lätt att få jobb och man behövde inte ens kunna språket för att komma in och bli en i gänget.
 
Niklas reste alltid själv, och alltid släpades på sin skateboard. Förutom yrket var det ofta den som var vägen in till en ny kultur med nya vänner.
 
– Skateboarden och snowboarden har alltid varit en stor del i mitt liv, det har varit min tillhörighet. Det är fortfarande väldigt viktigt i allt jag gör. Jag har aldrig kunnat varit utan min skateboard eller snowboard vart jag än har rest, jag har bokstavligen släpat runt på brädorna jorden runt, säger han med ett leende.
 
Ekologiskt och närodlat
När han väl hade börjat jobba som kock blev han snabbt populär bland arbetsgivare och fick jobba på toppkrogar i USA. Men efter 3 års resande flyttade han hem till Sverige och öppnade år 2000 Restaurang Niklas i Helsingborg. Den blev hyllad och utsågs bland annat till Årets affärskrog av Dagens Industri. Några år senare, närmare bestämt 2005, fick Niklas även möjlighet att göra ett eget matprogram i Svt.
 
– Jag blev väldigt upphåsad ända fram till första säsongen av Niklas mat då jag blev totalsågad, säger han och skrattar.
 
Men både Niklas och Svt kände att han hade mer att ge så han fick en ny chans, en chans som ledde till fler säsonger och han blev Mat-Niklas med hela Sverige.
 
Idag driver han sedan 2007 restaurangen 1900 på Regeringsgatan i Stockholm. Men lite före den ekologiska och närodlade vågen undrade många hur han tänkte när han startade restaurangen.
 
Några år senare finns det inget trendigare än att ha en central restaurang med trasmattor på golvet och som bara serverar svenska, närodlade och ekologiska varor. Men sån är Niklas, oftast lite för tidig med sina nya projekt, men han berättar att han har börjat lära sig att hålla på sina idéer ett tag.
 
Hans senaste projekt heter Matmolnet och är en matsajt där användarna kan ladda upp sina recept. Niklas berättar att sajten kommer ha många tävlingar, att den kommer vara fokuserad på användarna och att det ska vara lätt att dela med sig av sina recept via sociala medier.
 
– Matmolnet tror jag på långsiktigt. Det är ett community för användarna själva och inte redaktionellt arbete.
 
Fakta:
Recept på Niklas energibars
 
Energibars recept>>
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
10/21/2011 8:10:32 AM - Nina
Härlig kille
Niklas Ekstedt verkar vara en bra kille. Söt också.
 
Kommentera denna artikel