Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/5/2018

Så undviker du mögelgifter

Om mögel växer på livsmedel finns det risk för att det bildas mögelgifter. Så här gör du med mögliga livsmedel.
 
Så undviker du mögelgifter
Bröd
Undvik att äta mögligt matbröd. Bröd kan dock ätas om smärre enstaka mögelfläckar på ett tidigt stadium kan skäras bort med god marginal.
 
Bär
Kasta mögliga eller ruttna bär. Använd endast friska, fasta bär till sylt och saft.
 
Frukt
Vid små ytliga mögelangrepp kan de angripna partierna skäras bort med marginal. Vid mer utbredda angrepp, då frukten fått djupa rötskador, bör den kastas. Använd endast frisk frukt vid beredning av mos eller must.
 
Sylt
Har man tillsatt minst 500 g socker per kg bär eller mos kan sylten ätas efter det att mögelskiktet avlägsnats med god marginal. I sylt med så mycket socker kan mögelsvampar inte bilda gifter även om de växer. Har man tillsatt mindre sockermängd bör den mögliga sylten kastas.
Om man vill ha en lättsockrad sylt men slippa mögelproblem är ett alternativ att frysa in sylten i mindre förpackningar. Då kan man ta fram så mycket sylt man behöver för dagen och undvika att sylten står i kylskåpet och möglar.
 
Saft
Saft som har angripits av mögel bör slängas.
Kokar man saft med 500 g socker per kg bär eller frukt och med rekommenderad mängd konserveringsmedel minskar risken för mögelväxt. Använder man mindre socker kan man frysa in saft i mindre förpackningar och ta fram lite åt gången.
 
Nötter
Undvik att äta missfärgade och skrumpna nötter, de kan innehålla mögelgifter. Paranötter är ofta mögliga i mitten.
 
Hård ost
Skär bort mögelfläckar plus en cm runt det angripna stället.
 
Yoghurt, creme fraiche, färskost
Kasta om de har möglat. I livsmedel med mycket vatten finns risk att mögelgifter sprids i hela livsmedlet, och då räcker det inte med att bara ta bort mögelfläcken.
 
Leverpastej
Kasta möglig leverpastej.
 
 
Källa: Livsmedelsverket
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel