Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/8/2015

Mangostan - frukternas drottning

Mangostan är en exotisk frukt från Sydostasien som fortfarande är okänd för många. Det unika med frukten är både den speciella smaken och antioxidanterna xanthoner.
 
Enligt en berättelse smakade den engelska drottningen Victoria på mangostanfrukten och utsåg den till sin favorit, därifrån har den fått namnet frukternas drottning.
 
Smaken är speciell och beskrivs av en del som en blandning mellan ananas och persika, men det mest unika för den exotiska frukten är dess antioxidanter som heter xanthoner.
 
Mangostans speciella egenskaper
Någon som är insatt i ämnet är Göran Petersson, forskare vid institutionen för Kemi-och Bioteknik på Chalmers. Han har studerat litteraturen kring antioxidanter och publicerat det i en artikel. Där kan man läsa om vad som skiljer dessa xanthoner från andra antioxidanter.
 
- De har en ovanlig struktur jämfört med de mer säkra och välkända antioxidanterna flavonoiderna, säger han.
 
Det är just denna egenskap som gör de extra hälsosamma eftersom det gör dem mer fettlösliga och påverkar både transport och lokalisering till kroppens celler. Enligt Göran Petersson har positiva effekter från xanthonerna påvisats för bland annat blodfetter.
 
Den speciella grundstrukturen innebär också att de har en toxisk effekt mot bakterier och svampar, vilket utnyttjas inom folkmedicinen för bland annat diarée och hudinfektioner. Xanthonerna har även en positiv effekt på vissa typer av cancerceller som cellgifter.
 
Det mesta av antioxidanterna sitter dock i skalet, som inte är ätbart. Frukten säljs färsk, i torkad form och som dryck, där man har använt sig av både fruktköttet och skalet för att maximera nyttigheten.
 
Forskaren Göran Peterson menar att frukten är nyttig, men inte jättespeciell eftersom de mesta av nyttigheterna just sitter i skalet.
 
- Preparat av fruktskalet bör nog främst betraktas som naturmedicin med vissa positiva effekter men kanske också vissa risker, säger han.
 
Varför behöver vi antioxidanter?
Antioxidanternas uppgift är att skydda våra celler från fria radikaler. De fria radikalerna bildar vi själva i viss mån för att kunna bryta ner virus och bakterier, men vi får de även från UV-strålning, olika kemikalier i luften, rökning och mat.
 
Eftersom för höga halter av dessa fria radikaler kan leda till sjukdomar bör vi sträva efter en balans mellan fria radikaler och antioxidanter. Det finns forskning som visar att för mycket av antioxidanter kan ge en motsatt effekt. Antioxidanter ska alltså ätas i lagom mängd.
 
Hur kan den användas?
Zarah Öberg, kost- och hälsoprofil och chefredaktör för hälsoportalen kostkoll, har koll på denna frukt. Hon tycker dock att man ska kolla så att mangostanjuicen inte är sötad eller upphettad.
 
- Jag tycker mycket om mangostan på grund av dess lite söta smak som gör den ypperlig som ingrediens i juice eller en smoothie. Jag äter den som hel frukt, i en färskpressad juice eller som ingrediens i smoothie. Köttet kan användas i bakning på samma sätt som kött från havtorn, aronia, blåbär eller lingon, säger hon.
 
Att köpa mangostan
När man köper frukten ska skalet inte vara för hårt eftersom det är ett tecken på övermognad, istället ska det ge efter när man trycker lätt med fingret.
 
Den bästa förvaringen är i en plastpåse i kylskåpet, dock så kort tid som möjligt eftersom den skördas mogen och därför inte har så lång hållbarhetstid. Den färska frukten hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker.
 
Fakta:
Om mangostanfrukten
Mangostanfrukten växer vilt på 15 meter höga träd på Malackahalvön och odlas i Thailand, Indonesien och Malaysia.
 
Frukten är 4-7 centimeter i diameter, har ett mörklila läderaktigt skal och innehåller fyra till åtta klyftor. På undersidan bildas ett mönster av en blomma som ska ha lika många blad som frukten har klyftor.
 
Frukten är perfekt mogen när klyftorna har en helt vit färg. Fröna bär på en bitter smak och rekommenderas inte att äta.
 
Mangostanfruktens träd är tåliga och klarar både temperaturer under 5°C och över 38°C. De kan ge frukt upp till 100 år och ett träd bär i genomsnitt på 500 frukter, men är kapabel till 5000.
 
Länkar till forskning om mangostanfrukten
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel